На днешния ден преди 33 години се взриви Чернобилската АЕЦ

...
На днешния ден преди 33 години се взриви Чернобилската АЕЦ
Коментари Харесай

33 години от катастрофата в Чернобил

На днешния ден преди 33 години се взриви Чернобилската АЕЦ " Ленин ", на територията на някогашния Съветски съюз - една от най-големите софтуерни произшествия в историята.
При тествания на една от системите за сигурност в Чернобилската АЕЦ на 26 април 1986 година, в 01:23 ч. московско време, става детонация в четвърти енергоблок. Централата се намира на 15 км от украинския град Чернобил в Киевска област.
Съветските управляващи мълчат за злополуката. Първото известие за нея е излъчено едвам на 28 април, откакто в Европа с азасечени анормално високи равнища н аредиоактивност.

Днес в Украйна се състояха траурни церемонии в памет на жертвите на нещастието и на героите, които унищожиха последствията от повредата, заяви организация " Укринформ ". Много от участниците в интервенциите на територията на взривената АЕЦ заплащат своя подвиг с живота си, здравето на други е необратимо повредено.

Радиоактивният облак от детонацията визира и България, само че Централният комитет на ръководещата тогава Българска комунистическа партия взема решение да не осведоми популацията за заплахата. През идващите години у нас се следи скок в честотата на онкологичните болести, и болесттите на щитовидната жлеза.

26 април е разгласен за Международен ден в памет на Чернобилската злополука. Това става с резолюция на Генералната асамблея на Организация на обединените нации от 8 декември 2016 година

В документа се отбелязва: " Три десетилетия по-късно поради сериозните дълготрайни последствия от бедствието в Чернобил, както и продължаващите потребности на засегнатите общности и територии и предлагаме на всички държави-членки, съответните организации на системата на Организация на обединените нации и други интернационалните организации, както и гражданското общество да отбележат този ден ".

Взривът м Чернобилската АЕЦ изцяло унищожава дейната зона и цялата горна част на реактора, мощно поврежда и машинната зала. Унищожени са всички бариери и системи за сигурност. Взривът и зародилия пожар са съпроводени с разпространяване на голяма радиоактивност.

Всеки ден в околната среда попадат милиони кюри и този развой продължава до 6 май 1989 година, след което излъчванията внезапно понижават.

Според отчет на " Грийнпиис ", 13 европейски страни са наранени от последствията на повредата. Радиоактивността, която носят със себе си инфектираните облаци от Чернобил, е открита освен в северните и южните елементи на Европа, само че и в Канада, Япония и Съединени американски щати. Незаразено остава единствено южното полукълбо.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР