На днешния ден преди 21 години бившият аржентниски национал Мартин

...
На днешния ден преди 21 години бившият аржентниски национал Мартин
Коментари Харесай

21 години от историческия подвиг на Мартин Палермо

На днешния ден преди 21 години някогашният аржентниски национал Мартин Палермо направи нещо немислимо, с което вечно ще остане в историята на професионалния футбол. На 4 юли 1999 легендата и изпълнител №1 в историята на Бока Хуниорс пропуща три дузпи в един мач! Това се случва в парагвайския град Луке, по време на дуела от Копа Америка сред Аржентина и Колумбия. Аржентинците губят с 0:3, а провалянето много натежава, защото " Албиселесте " заемат второто място в групата и това ги изпраща на 1/4-финалите против Бразилия. " Селесао " пък ги отстрани с 2:1.

Палермо, който по това време е със статут на огромна звезда в родината си, откакто през 1998 е определен за футболист на годината на Южна Америка, попада с това анти-постижение в книгата на върховете на Гинес.



Пред 18 000 фенове на стадион " Фелисиано Касерес " в Луке колумбийците громят Аржентина с попадения на Иван Кордоба (10-дузпа), Едвин Конго (79) и Джониер Монтаньо (87). Първата дузпа Палермо пропуща още в 5-ата минута, стреляйки в напречната греда. В 76-ата минута, когато резултат към момента е единствено 1:0 за Колумбия, Палермо получава нов късмет от бялата точка, само че този път изпраща топката " в облаците ". В 90-ата минута Палермо пропилява и шанса да означи почетен гол за отбора си, като този път вратарят на Колумбия Мигел Калеро избавя дузпата.

Интересното е, че в срещата са отсъдени цели 5 дузпи, като единствено една е осъществена. От бялата точка вършат пропуск и колумбийците. И по-конкретно някогашният нападател на ЦСКА Хамилтън Рикард (в 47-ата минута), който става прочут с изявите си в британския отбор Мидълзбро.

Десетилетие по-късно Палермо ще се оправдава с извънредно значим гол в квалификационна среща за Мондиал 2010. Тогава Аржентина със селекционер Диего Марадона приема Перу, нуждаейки се от наложителна победа, само че в поройния дъжд " инките " вкарват гол за 1:1 в 90-ата минута и Аржентина е в потрес. Палермо обаче този път излиза на сцената в ролята на воин и с попадение за 2:1 в третата минута на добавеното време избавя " Албиселесте ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР