На днешния ден Православната църква почита Свети Симеон Богоприемец и

...
На днешния ден Православната църква почита Свети Симеон Богоприемец и
Коментари Харесай

Отбелязваме Зимния Симеоновден! Православната църква почита Свети Симеон Богоприемец и Анна пророчица

На днешния ден Православната черква уважава Свети Симеон Богоприемец и Анна пророчица.
В деня след Сретение Господне (2 февруари) се празнува паметта на свети Симеон Богоприeмец и на Света пророчица Анна.  Преданието споделя, че Симеон е един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 година пр.Хр.) назначил с тази преводаческа задача.

На Симеона се паднало да преведе книгата на оракул Исаия. И когато стигнал до глава 7 стих 14, помислил, че в еврейския текст има неточност, като е казано: " Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил ". Посегнал да поправи думата Девица, само че ангел Господен го спрял: " Писаното е тъкмо, по тази причина нищо не поправяй! Ти няма да умреш, до момента в който не видиш с очите си осъществяването на тия думи ".
По подстрекателство на Светия Дух Симеон влезнал в храма, когато донесли Исус. Той Го взел на ръце и в пророческо ентусиазъм извикал: " Сега отпускаш Твоя раб, Владико, съгласно думите си с миром, тъй като очите ми видяха Твоето избавление, което си приготвил пред лицето на всички нации - светлина за култура на езичниците и популярност на Твоя народ Израиля! "  
Освен св. Симеон, още и пророчица Анна познала в Младенеца Исус обещания Месия – Христос. Анна, щерка Фануилова, овдовяла млада, само че не се омъжила повторно, а се посветила на служение на Бога, намирала се непрекъснато в храма и очаквала с твърда религия идването на Спасителя. Като видяла Иисуса, тя почнала да слави Бога и да приказва за Младенеца на всички, които очаквали освобождение посредством Христос.
Във фолклорната традиция зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, почитат основно бременните дами, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще пристигна в къщата, се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР