На днешния ден православната църква почита паметта на Свети Стахий,

...
На днешния ден православната църква почита паметта на Свети Стахий,
Коментари Харесай

Почитаме светец, подложен на жестоки мъчения заради вярата си

На днешния ден православната черква уважава паметта на Свети Стахий, Амплий и други от първите 70 апостоли, както и на Свети страдалец Епимах.
Свети Стахий бил подложен от Свети деятел Андрей за свещеник във Византион - бъдещия Константинпол. Заедно с него свети Стахий въздигнал черква в Аргиропол. Като събрал тук доста правилни, той ги поучавал на заповедите Христови. Той се трудил по този начин цели шестнадесет години и след такива подвизи предал душата си на Господа.
Апостол Андрей ръкоположил в ранг свещеник Амплий и Урбан, Амплий - в Диоспол, Урбан - в Македония. Те ревниво проповядвали Христовото обучение и разрушили доста идолски капища; с това те настроили срещу себе си елините и иудеите. Тези врагове на Христовата религия предали на изтезания светите мъченици, които се удостоили да получат неувяхващи венци.
Светите Наркис, Апелий и Аристовул също проповядвали Христовото Евангелие: Наркис - в Атина, Апелий - в Ираклия, Аристовул - в Британия. Тези свети мъже след доста писания и подвизи предали душите си на Господа.
Свети страдалец Епимах се родил в Египет. Родителите му били християни.
Възпитан бил в благочестие и светост. Живял в епохата на гоненията против Църквата. Още млад, той се поселил в Пилусийската гора в Египет, където заживял по образеца на Свети Йоан Кръстител. Нямал никого от светите отци за ментор в пустинното житие. Наставляван бил напряко от Бога и от любовта, която имал към Бога. Любовта му към Бога го учела на благодетелен живот. Починал през 250 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР