На днешния ден православната църква чества Покров на Пресвета Богородица,

...
На днешния ден православната църква чества Покров на Пресвета Богородица,
Коментари Харесай

Празник е! Вижте кои красиви имена имат повод да почерпят днес

На днешния ден православната черква празнува Покров на Пресвета Богородица, Св. ап. Ананий, Преп. Роман Сладкопевец, Преп. Йоан Кукузел.
Покров Богородичен (от църковнославянски: покривало) е национален и православен празник. В традицията на Църквата Покров се свързва с явяването на Света Богородица в църквата във Валхерна през 10 век.
Градът бил застрашен от нахлуване на сарацините. Събрали се били за молитва голямо голям брой хора и единият от тях, свети Андрей Юродиви, видял Богородица да разстила покривалото (покрова) си над присъстващите в символ на отбрана.
Предполага се, че празникът е празнуван от гръцките православни църкви през ранното Средновековие, само че по-късно е пропуснат или неразрешен. В Киевска Рус той е въведен от киевския княз св. Андрей Боголюбски ок. 1164 година, когато князът построява една от най-красивите съветски църкви на Нерл във Владимир и я назовава на Покров Богородичен.
От Руската черква празникът е заимстван в Българската черква през 19 век. По новия жанр този празник се чества на 1 октомври. Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица.
Този ден е едно от действителните доказателства, че след своето успение – физическа гибел, Божията майка продължава да се застъпва и да се моли за хората, а също по този начин да ни оказва помощ постоянно, когато това е допустимо. Текст на притчата:
„ На 1 октомври 910 година арабите нахлули във Византия по времето на Лъв Мъдри.
В храма във Влахерна, където се пазела скъпа християнска реликва – една от облеклата на Пресвета Богородица, се събрали доста вярващи, с цел да молят Господ за отбрана.
Сред вярващите в храма били Св. Андрей Юродиви и неговият възпитаник Епифаний.
Около 10 часа вечерта Св. Андрей Юродиви вдигнал глава към купола на църквата и останал учуден от гледката.
Във въздуха била Пресвета Богородица, заобиколена от ангели, апостоли и пророци.
Божията майка коленичила и се помолила на Иисус Христос, след което станала права. Свалила връхната си дреха – омофор и с нея покрила вярващите.
Св. Андрей Юродиви запитал своя възпитаник дали вижда Божията майка, а той удостоверил.
Арабите били отблъснати от града. Населението било избавено, а всички научили, че точно Пресвета Богородица ги е избавила.
В знак на признателност към отбраната на Божията майка, църквата определила този ден като значим християнски празник, наименуван покров – застъпничество и поради метода, по който Дева Мария избавила молещите се ”.
В множеството славянски езици думата " покров " значи по едно и също време " було " и " отбрана ".
  На този ден имен ден празнуват  Анани , Анан и  Анания .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР