На днешния ден честваме Деня на Патриарх Евтимий, една от

...
На днешния ден честваме Деня на Патриарх Евтимий, една от
Коментари Харесай

20 януари: Денят на Патриарх Евтимий

На днешния ден честваме Деня на Патриарх Евтимий, една от най-великите персони в българската история.

Сведенията, които имаме през днешния ден за Патриарх Евтимий, са основани най-вече на житията, написани от неговите възпитаници. Спред тях той е роден към 1327 година в Търново и съгласно някои произлиза от знатния жанр Цамблак. Получава образованието си в манастирите към Търновград (дн. Велико Търново) и приема отшелнически чин.

Около 1350 година постъпва в Килифаревския манастир, притеглен от славата на Теодосий Търновски. Именитият свещеник го прогласява за собствен пръв асистент и иконом на манастира, а самият той се уединява в гората, отдавайки се на мълчание (исихия). Евтимий има задачата всяка вечер да върви при него и да му рапортува за протичащото се в обителта. За да заяви за приближаването си, той би трябвало да бие клепало.

Легендата споделя, че Евтимий вижда учителя си по време на молитва като огнен дирек, а на идващия ден, обливайки се в сълзи св. Теодосий предсказва, че Евтимий ще бъде Търновски патриарх, само че по негово време България ще погине от турско настъпление.

През 1363 година св. Теодосий отпътува за Цариград (дн. Истанбул) дружно с четирима свои възпитаници. Евтимий е един от тях. Скоро след идването им в патриаршеския манастир " Св. страдалец Мамант " Теодисий умира. Това подтиква бъдещия търновски патриарх да постъпи в манастира " Студион ". По-късно се реалокира в лаврата на Свети Атанасий Атонски на Атон.

Скоро след идването си е набеден, че крие в килията си някакво огромно богатство на българските царе. Византийският император Йоан V Палеолог проверява персонално случая и взема решение да заточи Евтимий на остров Лимнос. След освобождението си от изгнание, той се причислява към Зографския манастир.

През 1371 година, след седемгодишно пътешествие, Евтимий се завръща в България и основава църквата " Св. Троица ", която се намира на 10 км от Търново. Около него се оформя група от възпитаници, които оказват помощ за организирането на манастира, прочут през днешния ден като Патриаршеския манастир. Именно в този манастир се провежда и Търновската книжовна школа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР