На днешния ден, 8 април 2015 година, от 17:30 часа,

...
На днешния ден, 8 април 2015 година, от 17:30 часа,
Коментари Харесай

Днес България подписва споразумение с ЕКА!

На днешния ден, 8 април 2015 година, от 17:30 часа, в Министерството на стопанската система ще се организира формалната гала по сключване на Споразумение за европейска кооперираща страна сред Правителството на Република България и Европейската галактическа организация (ЕКА). Това се оповестява на формалния уебсайт на Министерски съвет ().

Подписите ще бъдат положени от министър Божидар Лукарски и господин Ерик Морел де Вестгавер, формален представител на Европейската галактическа организация.

След подписването на съглашението България ще се трансформира в кооперираща страна. В този статут нашата страна ще има към този момент финансова отговорност към ЕКА и ще може да взе участие на практика във всички стратегии на ЕКА, като се изключи програмата за базисни софтуерни изследвания.

След подписването на Споразумение за европейска кооперираща страна, идната стъпка, която би трябвало да чакаме, е подписването на План за европейска кооперираща страна. Това е петгодишна стъпка, през която се развиват дейностите, отдадени на подобряването на националната галактическа промишленост.

След петгодишния интервал страната може да преподпише Плана, или да се трансформира в първоправен член на ЕКА.

До преди няколко години България беше единствената страна, която е член на Европейския съюз, само че която даже не бе почнала предприсъединителните процедури. Сега само Хърватия (новоприет член на ЕС) остава да стартира процедурите.

Поради нежеланото състояние през септември 2013 година в България се сформира цивилен предприемчив комитет за присъединение към ЕКА (), подсилен от деятели и учени. През октомври същата година обособени политици от Реформаторски блок и Зелените показаха поддръжка (източник). През януари 2014 година Реформаторски блок изрази обществен ангажимент (). В средата на 2014 предходното държавно управление (източник) утвърди в началото съглашение и даде ход на министерството да стартира процедура по сключване.

На днешния ден ще е самото сключване на съглашението.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР