На днешния ден 3 март отбелязваме Националния празник на България.

...
На днешния ден 3 март отбелязваме Националния празник на България.
Коментари Харесай

Честит национален празник, българи!

На днешния ден 3 март означаваме Националния празник на България. Навършват се 145 години от Освобождението на България от османско иго. На 3 март 1878г. е подписан Санстефанския кротичък контракт сред Русия и Османската империя. Договорът поставя завършек на Руско-турската война от 1877-1878г.
Прочетете още
Това поставя началото и на Третата българска страна и поставя завършек на османското иго траяло от 1393 до 1878г.

Съгласно контракта, България се учредява като самостоятелна, само че васална страна с граници, които обгръщат с дребни изключения съвсем всички земи в европейската част на Турция, обитаеми с българи. Общата й повърхност възлиза на повече от 170 хиляди кв. км.

Тя има редица права, в това число и да желае признание и от други страни отвън подписалите Санстефанския кротичък контракт, както и правото на интернационалните търговски връзки и на търговски представителства; да подписва търговски, финансови и административно-правни контракти със единодушието и утвърждението на сюзерена Турция или на попечителя Русия по време на преходния интервал, както и да има лична армия и полиция.

На България са нужни още 30 години, с цел да получи дефинитивна самостоятелност от Османската империя. Страната е разграничена на Княжество България и Източна Румелия, а през 1885г. се стига и до Съединението на България. Официално България получава своята самостоятелност от Османската империя на 22 септември 1908г.

Честит народен празник, българи!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР