На днешния 7 ноември се навършват 44 години от най-трагичния

...
На днешния 7 ноември се навършват 44 години от най-трагичния
Коментари Харесай

44 години от трагедията в Белослав, при която загиват 65 души

На днешния 7 ноември се навършват 44 години от най-трагичния воден случай у нас за последните десетилетия. При превръщане на понтонен мост сред двата бряга на Белослав умират 65 души, удавени в студените води на плавателния канал.

Главната причина за случая е неспазване на разпоредбите за придвижване по преносимата пешеходна пътека над канала в Белослав, който по това време е бил село Гебедже.

Трагедията става при обръщането на понтонен мост сред двата бряга на Белослав и хората умират , удавени в студените води на плавателния канал, свързващ Варненския залив с Пристанище Варна Запад.

Връзката сред двата бряга тогава се осъщеествява с пешеходен понтонен мост за единично прекосяване и с ферибот - за транспорт на огромни групи хор и коли. Главната причина за жестокия случай е неспазване на разпоредбите за придвижване по преносимата пешеходна пътека над канала море-езеро, разделящ тогавашното село Белослав. На 7 ноември там се организира обичайния огромен събор, послучай празника на селото, напомня Дарик Варна. Хиляди хора от района са на посетители при свои близки в Белослав. Къщите са от едната страна на канала, а жп-гарата и шосето - от другата. Към 18 часа стотици хора се събират в очакване да преминат от другата страна на канала , с цел да заловен от гарата изключителния трен до Варна.

Никой обаче не желае да чака ферибота и всички хукват по нестабилния, дълъг 150 метра понтонен мост. От тежестта им той се накланя и прекатурва. В дълбокия над 12 метра плавателен канал попадат към 100 души, измежду които доста дами и деца.

Една от картините на нещастието очевидците в никакъв случай няма да не помнят - плаваща като лодка по вълните бебешка количка с дете в нея, което има шанс и е избавено. В избавителната интервенция се включват всички средства на бреговата защита във Варна. Хората на брега също скачат във водата, с цел да оказват помощ на давещите се.

Операцията продължава две денонощия , като в нея се включват всичките 10 водолази от Аварийно-спасителната работа във Варна. Най-много удавени има по парапетите на моста. Те били затиснати от тълпата и не могли да изплуват. Други били захлупени от обърнатия понтон.

Понтонният мост към момента не е бил нормализиран , когато е бил нападнат от тълпата. Нито защитата, нито спуснатата преграда стопират напиращите да преминат по плаващата пътека, предопределена единствено за единично  потребление. Това го написа и на табелата с указания на брега. Една група „ юнаци “ от няколко наперени, задоволително добре почерпени мъжаги, подвига бариерата. Видяли това, другите чакащи се юрват след тях по нестабилния понтонен мост. Дисциплината на хората в онази ноемврийска вечер е била под всякаква рецензия. Тези, които са били защита на брега, не са могли да спрат тълпата и нещастието се случва.

На 3 години затвор са наказани морските старшини, обслужващи моста в злощастната вечер. След огромната покруса, плаващото мостово оборудване е отстранено и от този момент пътната връзка сред двата бряга на Белослав е единствено с ферибота.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР