На днешния 24 юли Православната църква почита Света великомъченица Христина. Тя

...
На днешния 24 юли Православната църква почита Света великомъченица Христина.
Тя
Коментари Харесай

Св. вмчца Христина

На днешния 24 юли Православната черква уважава Света великомъченица Христина.

Тя се родила през III в. в богато и известно семейство. Баща ѝ Урбан бил шеф на град Тир.

Той бил прочут с жестокостта си. Малката Христина още в ранните си години познала и обикнала Бога, своя Създател. Когато станала на 11 години, се разкрила невероятната ѝ хубост.

За да я резервира от човешки погледи, татко и Урбан направил за нея стая във висока кула. Там той сложил златни и сребърни изображения на своите езически богове, като ѝ заповядал всекидневно да им пали тамян и да им се кланя.

От кулата Христина гледала все на Изток, към небесните висоти и се молела на живеещия внебесата истинен Бог да ѝ се открие. Когато прекарала задоволително дни в пост и молитва, ѝ се явил ангел Господен.

Той я осенил с кръстното предсказание и споделил, че в името на Единния Бог тя ще бъде грубо изтезавана от трима мъчители, само че Създателят постоянно ще я укрепва и ще ѝ оказва помощ.

Тогава Христина счупила на части сребърните и златните идоли на татко си и ги изхвърлила през прозореца. Предречените мъчения не закъснели.

Когато научил какво е направила, татко ѝ обезумял от гняв и завист, подложил девицата на жестоки изтезания.

Младата мъченица с непоколебима неотстъпчивост изтърпяла всичко. Баща ѝ разпоредил да хвърлят в тюрма измъчената Христина, само че умрял ненадейно.

Следващите шефове Дион и Юлиян продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал да санкционират Христина със гибел.

Тогава тя била прободена с стоманени копия от бойците и предала своята почтена и свята душа в ръцете на своя Господ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР