На днешния 11 март отбелязваме 279 години от рождението на

...
На днешния 11 март отбелязваме 279 години от рождението на
Коментари Харесай

279 г. от рождението на Св. Софроний Врачански

На днешния 11 март означаваме 279 години от рождението на Св. Софроний Врачански.

Свети Софроний Врачански (известен и със светското си име Стойко Владиславов, по-късно поп Стойко, и Врачански епископ) е български национален будител, свещеник и първи почитател на делото на Св. Паисий Хилендарски. В началото на XIX век той е одобряван от съветските и румънските управляващи за главен представител на българската общественост. Канонизиран е за светец от Българската православна черква с писмен акт на патриарх Кирил през 1964 година

Стойко Владиславов е роден на 11 март 1739 година в Котел в фамилията на състоятелен търговец на добитък. Самият той се венчава с Ганка Хаджиатанасова, с която имат четири деца: Цонко; Владислав; Мария и Ганка. Цонко се оженил за Гана Хаджи Танасова и е татко на бъдещия княз Стефан Богориди (Стойко Цонков Стойков) и Атанас Богориди (Атанас Цонков Стойков). Мария е майка на бъдещия свещеник Поликарп Патаролийски.

Софроний Врачански учи в килийно учебно заведение в родния си град по църковнославянски и гръцки църковни книги. Работи като абаджия, само че се вижда стремежът му към духовни занимания. През 1762 година е ръкоположен за духовник, работи и като преподавател и литератор в Котел. Голямо въздействие върху активността му оказва срещата с Паисий Хилендарски през 1765 година в Котел. Отец Паисий му демонстрира " История славянобългарска ", от която той прави дубликат, прочут през днешния ден като Първи Софрониев дубликат. Самият Стойко Владиславов пътува до Света гора през 1770-1775 година.

През 1792 година напуща Котел, служи в енорията в Карнобат. Пътува до Цариград, Света гора, Анхиало, Арбанаси и през 1794 година става духовник в Къпиновския манастир, а на 17 септември същата година е ръкоположен за свещеник на Враца под името Софроний. Там развива социална активност и по някои сведения става основател за изпращане на политическа делегация в Москва от името на врачанските жители. Поддържа връзки с гръцките фанариотски среди, посещава и манастира " Седемте престола " в Стара планина, който е във Врачанска епархия. След случилите се през 1797 година безредици във Враца с присъединяване на войските на видинския паша Осман Пазвантоглу напуща града и пътува из Северозападна България. За три години се задържа във Видин, където по това време ръководи като полунезависим държател Пазвантоглу. Този интервал е значим за изясняване на задачите му като публицист.

През 1803 година Софроний Врачански отпътува за Букурещ, където служи като висше духовно лице. От епископската служба е освободен по негово гледище, само че продължава да се подписва като Софроний Врачански. От 1806 до 1812 година е един от най-видните представители на българския народ в връзките с съветското командване след тогавашната руско-турска война. През последните си години се отдръпва в манастир край Букурещ.

Най-добрите свои произведения Софроний Врачански написа в букурещкия си интервал. " Кириакодромион, тоест Неделник " е алманах от поуки и слова за всички неделни и празнични дни в годината, написани въз основа на църковнославянски и гръцки източници — единственото отпечатано съчинение на Софроний Врачански. Отпечатан е в град Ръмник-Вълча през 1806 година. Сборникът има историческо значение — слага началото на новобългарската печатна книга и постанова говоримия език като литературен. Книгата става необятно известна под името " Софроние ". Пише и различен алманах — " Неделное евангелское толкование " (1805, Регионален исторически музей, Шумен). " Житие и премеждия грешнаго Софрония " и " Възвание към българския народ ". Творбите трансформират Софроний в най-видния представител на българската литература от началото на XIX век.

Неизвестна е датата на гибелта на Софроний (датира се по последния подписан документ от него - 2 август 1813 година). Същата година Димитър Попски написа за него ода. Канонизиран е за светец на 31 декември 1964 година от Българската православна черква. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР