На днешния 10 ноември се навършват 34 години от началото

...
На днешния 10 ноември се навършват 34 години от началото
Коментари Харесай

34 години от 10 ноември - разказ в снимки

На днешния 10 ноември се навършват 34 години от началото на прехода от тоталитаризъм към народна власт у нас.

На този ден през 1989 година на пленум на Централен комитет на Българска комунистическа партия Тодор Живков е свален от поста общоприет секретар на партията и ръководител на Държавния съвет.

Следва роман през обектива на фотографа Иван Григоров, уловил единствените улични фотоси, запечатали рухването на една ера.

И се качих на моя Трабант и отидох в Южния парк. Първо нищо нямаше. Там се събираха протестиращи преди този момент, само че видях една Лада милиционерска да седи на разстояние зад нещо като горичка. Беше и мрачно, беше и неприятно време. Аз мисля, че знаех, че Тодор Живков е паднал, само че там никой не знаеше. Нямаха телефони и информация. И това е единственото събитие, което може би се случи с изключение на пленума, и аз имах шанса да го снима ", съобщи фотографът Иван Григоров.

10 ноември 1989 година заварва фотографа Иван Григоров малко, откакто се е върнал от Лондон. В късния следобяд той се насочва към Южния парк, където от дни наред се събират опозиционно настроени хора. От трибуната на пленума в Бояна към този момент е оповестено свалянето на Тодор Живков след 35 години отпред на страната.

" Никой не вярваше, това беше нещо както като паднаха кулите в Щатите. Никой не вярваше, че това нещо ще се случи и че е истина. Първоначално мислехме, че е подбив някакъв ", добави Григоров.

Българска национална телевизия: А когато разбрахте, че не е?

Иван Григоров: Още никой не беше сигурен, че Живков е паднал напълно. И неслучайно първите манифестации бяха на 17-18-и, огромните манифестации.

76-годишният в този момент Григоров ги снима като фоторепортер във вестник " Поглед ".

Аз на първия протест бях на 42 години и плаках като снимах. Беше огромен възторг, всички се надяваха, че нещо ще стане. И тогава аз снимах съвсем всички плакати, които бяха вдигнати на площада. Трябва да ви кажа, че 90 на 100 те са настоящи и в този момент. То като видиш лицата по какъв начин светят, всички имаха вяра в чудеса ", показа още Иван Григоров.

В същото е вярвал и Марио, за който демокрацията идва с появяването на бял свят на дребния му наследник.

" Беше много шокиращо. Тогава бях на 32 години. Сега съм малко по-голям. Г-н Иван Костов тогава обещаваше, че след 4-5 години ще стигнем по развиване Гърция и така нататък Напълно съм отчаян. Моите показа бяха напълно други тогава. Това, което се случва сега - богатите хора стават по-богати, бедните хора стават по-бедни, образува се една междинна класа, която се лута сред новите партии и се чуди за кого да гласоподава ", разяснява Марио Блъсков.

Оценката за прехода, става известно, е тежка и мъчно се преглъща.

" По-отвратително нещо от тоя преход аз не мога да си показва. Преди 5-6 години имах юбилейна галерия с към 100 фотоси и неслучайно не сложих нито един политик. Това може би ви приказва задоволително. Иначе съм ги снимал в какви ли не положения ", сподели още Иван Григоров.

Фотографът на прехода пази хилядите фотоси на историята, с цел да ги покаже още веднъж, когато те би трябвало да приказват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР