На днешната си среща премиерите на страните от Вишеградската четворка

...
На днешната си среща премиерите на страните от Вишеградската четворка
Коментари Харесай

Вишеградската четворка иска нов проект за Европа

На днешната си среща министър председателите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Словакия, Чехия и Полша) за следващ път показаха противоречие с политиката на Европейски Съюз за миграцията, а унгарският министър-председател Виктор Орбан прикани за "нов план " за Европа, съобщи Асошиейтед прес.

Орбан посочи, че страните от Централна Европа имат все по-голям принос за стопанската система на Европейски Съюз, която би трябвало да е по-конкурентоспособна.

Според унгарския министър председател измежду четирите страни има единогласие, че е в техен интерес Европа да е мощна, само че при опазване на независимостта на обособените страни, а не да се основават "Съединени европейски щати ".

Европа се нуждае от нов план. Не желаеме империя, би трябвало ни съюз от свободни страни, съобщи Орбан, представен от Ройтерс и ДПА.

Словашкият министър председател Роберт Фицо сподели, че Вишеградската група не желае в страните й, които са с християнски корени, да се основават мюсюлмански общности.

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че "силната, интегрира Европа " би трябвало да се гради върху група от суверенни национални страни, а не да съставлява все по-централизирана федерация, както желаят някои от западните страни.

На срещата в Будапеща бе признат документ, изразяващ общата позиция на четирите страни за нуждата от диалози за бъдещето на Европейски Съюз след излизането на Англия от съюза.

В документа се споделя, че институциите на Европейски Съюз би трябвало да се отнасят еднообразно към всички страни членки и да работят строго в границите на компетенциите си. "

Трябва да се зачита правото на страните членки да правят вътрешнополитически промени ", се споделя също в общото мнение.

По въпроса за миграцията още веднъж се акцентира, че "фокусът би трябвало да е ориентиран към виновна и изпълнима отбрана на външните граници на Европейски Съюз, с цел да се избегне налагането на наложителни квоти, които са неефикасни и които към този момент сътвориха разделяне в Европа ", написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР