На днешната дата се навършват 35 години от вдигането на

...
На днешната дата се навършват 35 години от вдигането на
Коментари Харесай

35 години от вдигането на българския флаг на учебния ветроходен кораб „Калиакра“

На днешната дата се навършват 35 години от повдигането на българския байрак на образователния ветроходен транспортен съд „ Калиакра “, оповестяват от Военноморски музей-Варна.

През 1981 година Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Воден превоз “ взема решение да се възроди ветроходната процедура за подготовката на корабоводителски фрагменти за българския търговски флот. За задачата предприятието прави изследвания за нов ветроходен транспортен съд и е решено той да бъде поръчан в Полша, където в корабостроителницата „ Ленин “ в Гданск има към този момент издигната образователна баркентина.

Още преди да е подписан договорът с корабостроителя е признато името на новия транспортен съд да бъде „ Калиакра “.

Килът на баркентината е заложен на 5 октомври 1983 година в корабостроителницата „ Парижка комуна “ в Гдиня. Корпусът е издигнат в закрито хале, а след по-малко от пет месеца, на 28 януари 1984 година е спуснат на вода и закаран на буксир до корабостроителницата „ Ленин “ в Гданск, където е направено дострояването на кораба. Корпусът на баркентината е двупалубен, железен. Дължина (с бушприта) – 52 м, ширина – 8 м, височина на борда – 5,5 м, водоизместване – 392 т. Има помощен дизелов мотор.

При тържествена гала в Гданск на 29 юни 1984 година на кораба публично е повдигнат българският флаг; съдът е признат от новия си екипаж. Екипажът е селекциониран измежду моряци, притежаващи ветроходна подготовка (основно членове на яхтклуб „ Капитан Георги Георгиев – Порт Варна “). Веднага по-късно „ Калиакра “ се насочва на първото си корабоплаване към Европа на път за България. На 3 август 1984 година ветроходът е посрещнат в пристанище Варна, а на 7 август на тържествена гала се отбелязва формалното влизане на баркентината в строя. От самото начало „ Калиакра “ става образователен транспортен съд освен за моряците от комерсиалния, само че и от военния флот на България. Екипажът се състои от 21 души, а броят на практикантите доближава до 30 души.

След 1989 година постоянно взема присъединяване в интернационалните регати „ Cutty Sark “, а по-късно „ Races “.

Сред последните му сполучливи плавания са участията в регатите „ Black Sea Tall Ships “ през 2014 година и 2016 година, и други /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР