На днешната дата през 2005 г. на 64-годишна възраст този

...
На днешната дата през 2005 г. на 64-годишна възраст този
Коментари Харесай

15 години без великата Гена Димитрова - slava.bg

На днешната дата през 2005 година на 64-годишна възраст този свят напуща оперната прима Гена Димитрова.

Началото като певица се слага още в детските години, когато нейният гений е видян от първия й преподавател по музика – Иван Генков, който й предсказва блестящо бъдеще.

С оперно пеене стартира да се занимава в гимназията. Завършва Българската държавна консерватория (1959-1964 г.). С гуменки и съвсем в носия идва в София на приемни изпити в Консерваторията. Пее „ Хей Балкан ти роден наш “. Приета е незабавно. За да може да се устоя, работи като миячка на съдове в стола на Консерваторията, за което е подигравана от по-заможните си колежки. „ Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните “- разяснява именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска. Неин преподавател е огромният български оперен артист и възпитател проф. Христо Бръмбаров.

Това е интервалът на същински напредък на българската оперна школа, от която са произлезли такива имена на европейската и международната сцена, като Николай Гяуров, Борис Христов, Никола Гюзелев, Кирил Кръстев, Никола Николов, Димитър Узунов, Райна Кабаиванска и доста други.

Звездата на Гена Димитрова изгрява на родна сцена на 27 декември 1967 година, когато оперното управление самоуверено поверява сложната партия на Абигайл в софийската премиера на „ Набуко “ на нея – 26-годишната стажант-артистка. За тази й роля по-късно в. „ Райнерх пост “ ще прогласи: „ Да се съпоставя с друга Абигайл е невероятно, тъй като българската е единствена “.

1970 година й носи Голямата премия – златен пръстен на София и златен орден от IV Международен конкурс за млади оперни артисти в столицата точно с партията на Абигайл. Идва специализацията в Италия, златото от голям брой състезания, в това число премията „ Златен Верди “ и Голямата премия „ Джакомо Пучини “ за изцяло творчество. От началото на 80-те години Гена победи из целия свят. Партнират й най-хубавите артисти, диригенти, режисьори.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР