На днешната дата през 1929 година се ражда Мартин Лутър

...
На днешната дата през 1929 година се ражда Мартин Лутър
Коментари Харесай

Имам една мечта... - 95 години от рождението на Мартин Лутър Кинг

На днешната дата през 1929 година се ражда Мартин Лутър Кинг Джуниър. Един човек, който трансформира актуалната история с един размах. 

Кинг става баптистки пастор и още при започване на своята кариера става бранител на гражданските права, превръщайки се с времето в една от иконите на американския прогресивизъм.

Името му е международен знак на битката за цивилен права, за която заплаща с живота си – погубен е на 4 април, 1968 година. Той е най-младият лауреат на Нобелова премия за мир за неговите старания за унищожаване на сегрегацията и расовата дискриминация посредством гражданско непокорство и други ненасилствени средства. Получава признанието на едвам 35 години.

През 1963 година с неговите старания е проведен известният Поход до Вашингтон по време на който произнася емблематичната си тирада „ Имам една фантазия “. В нея той прокламира разширението на обсега на обичайните американски полезности, включвайки в него визията за общество, игнориращо цвета на кожата. С тази тирада Кинг утвърждава своята известност на един от най-значимите оратори в американската история.

Днес желаеме да споделим с вас част от неговите вдъхновяващи послания към всички нас

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР