На днешната дата:През 1492 г. испанската кралица Изабела заповядва да

...
На днешната дата:През 1492 г. испанската кралица Изабела заповядва да
Коментари Харесай

На днешната дата, 14 март. Световен ден на съня

На днешната дата:
През 1492 година испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 хиляди евреи в случай че откажат да одобряват християнството.През 1558 година Фердинанд I, без единодушието на римския папа, се самопровъзгласява за император на Свещената римска империя.През 1697 година последният свободен град на маите Тайясил е превзет от испанския конквистадор Мартин де Урсуа.През 1800 година Пий VII е определен за римски папа.През 1897 година в България е признат закон за наложително носене на облекла и обувки локално произвеждане от държавните служители.През 1927 година в Букурещ е основан върховен съвет на българите в Добруджа.През 1949 година е основана висша атестационна комисия за отсъждане на научни степени и звания в България.През 1958 година асоциацията на звукозаписните компании в Съединени американски щати учредява премията „ Грами ”.През 1983 година Джон Бон Джоуви, Ричи Самбора и Алек Джон Съч образуват рок групата „ Бон Джоуви ”.През 1994 година над град Шефилд (Англия) е следена най-дългата дъга, която красила небето цели шест часа.През 1995 година американски астронавт за първи път лети на съветски галактически транспортен съд до орбитална станция Мир.През
1998 година на шампионат в Калифорния британският тенисист Грег Руседски
слага международен връх за скорост на топката при подаване (240 км/ч).През 2000 година Стивън Кинг става първият публицист, разгласил свое произведение в Интернет.През 2004 година Владимир Путин е избран отново за президент на Русия.
Празници и събития:

Световен ден на съня - отбелязва се от 2002 година по самодейност на Световната асоциация за профилактика на съня, на Световния фонд за психологично здраве и на Световната здравна организация. Статистически проучвания демонстрират, че дамите спят приблизително по 9 часа и 7 минути на денонощие, а мъжете - с минута повече. Най-дълго от представителите на фауната си почива царят на животните - лъвът, който отделя за сънливост по 19 часа на ден, а неговите родственици - котките, мързелуват по 14 часа. Смисълът на датата в чест на съня е в това да подчертае смисъла на пълноценната почивка за нашето здраве. В забързания актуален свят отделяме все по-малко време за отдих, а това рано или късно се отразява на организма, алармират медиците. Многобройни проучвания потвърждават връзката сред хроничното недоспиване и сривовете в основните жизнени функционалности на тялото както при хората, така и при животните. Липсата на сън се отразява неподходящо на оздравителните процеси, води до занимателен напредък и разделяне на клетките и отслабва имунната система.  Ако не спите най-малко по 7,5 часа дневно, рискувате да забавите метаболизма си, а това покачва рязко риска от напълняване. Дори 45 минути по-малко сън дневно забавят метаболизма с цели 6%. Следобедната сънливост, даже и за половин час единствено, пък има освежаващо деяние както върху тялото, така и върху душeвността.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР