На днешната дата:През 1492 г. Христофор Колумб става първия европеец,

...
На днешната дата:През 1492 г. Христофор Колумб става първия европеец,
Коментари Харесай

На днешната дата, 5 декември. Имен ден празнуват Елисавета, Сава, Савина, Съби

На днешната дата:
През 1492 година Христофор Колумб става първия европеец, който стъпва на остров Еспаньола (днес Хаити и Доминиканска република).През 1848 година стартира така наречен калифорнийска златна тресчица. В известие до Конгреса на Съединени американски щати американският президент Джеймс Полк удостоверява, че в Калифорния е намерено огромно количество злато.През 1933 година в Съединени американски щати публично е анулиран сухият режим.През 1949 година Йерусалим е провъзгласен за столица на новата страна Израел.През 1975 година в София е открит огромен комплекс студентски общежития, прочут като Студентския град.През 1977 година България е възобновена общината като териториална единица.През 2005 година във Англия са узаконени еднополовите бракове.
Празници и събития:

Православната черква празнува Света Сава (Савинден) - в българските национални вярвания, Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, настойничка на чумата, въпреки че в обособени региони на страната празнуват празника като на светец - мъж, настойник на вълците (вълчи пастир). Познат е също израза: " Варвара заварява заболяванията, а Сава ги разсява ". В някои региони се чества за сечено и порязано, по тази причина се заобикаля да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), с цел да не им причинят зло Варвара и
Сава. В избрани региони честват Савинден и в чест на мъртвите. Жените подготвят варено жито и го раздават на гробището за помен. В този ден яловите булки стават още в мрачно и пресяват брашно през ново решето, обърнато наобратно. А най-старата жена в дома подрежда: " Обърни, чадо, ситото, че да ти се обърне корема. " И имат вяра, че откакто бездетната раздаде омесения и опечен ритуален самун на кръстопът, до годината рожба ще добие.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР