На днешната дата преди 150 години издъхва големият възрожденец и

...
На днешната дата преди 150 години издъхва големият възрожденец и
Коментари Харесай

На този ден умира д-р Петър Берон, зверски убит заради богатото му наследство

 На днешната дата преди 150 години издъхва огромният възрожденец и патриот доктор Петър Берон, свиреп погубен поради битка за богатото му завещание от 400 000 франка.

На 21 март 1871 година остарелият академик е открит удушен в къщата си в Крайова на улица " Личеулуй " №1. Физическите убийци Йон Калин и Нику Табаку са открити и наказани на каторга. Но остава подозрението, че те извършват поръчка на Теохар Папазоглу, който ученият дефинира за реализатор на наследството му.

Най-парадоксалното в тази злокобна драма е, че голямото за това време положение е било дарено напълно приживе за просвещението на българските деца. Завещанието на патриота е невиждан акт на родолюбие. С тези пари е издигната елитната за това време Одринска гимназия. За девическите школа в Шумен, Котел, Осман пазар (Омуртаг) той отпуска годишно от 1859 година насетне по 200 жълтици, а в наследството си от 1862-а дефинира и огромни суми за задачите на българското обучение:

" От приходите на всички имения ще се заплаща на учители и учителки, в тези села в България, гдето има черкви. Момчетата и девойките ще се учат да пишат, считат и да шият. Моите настоятели ще изпращат до учебните настоятели и общинарите на разните градове колкото пари те намират за добре за всеки град и всяка област... От моите пари в брой ще се напечатат буквари за селските учебни заведения, гдето ще се раздават безплатно. "

Берон е доста богат, само че живее извънредно непретенциозно, с цел да пести за издаването на научните си писания и за образованието на скъпите на сърцето му български деца.

В днешната духовна рецесия сме длъжни най-малко да пазим паметта на родолюбци като Берон, тъй като такива патриоти в България към този момент не се раждат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР