На днешната дата Православната църква прославя свети великомъченик Пантелеймон и

...
На днешната дата Православната църква прославя свети великомъченик Пантелеймон и
Коментари Харесай

Много именици празнуват днес! Ето кой трябва да черпи

На днешната дата Православната черква популяризира свети великомъченик Пантелеймон и свети Седмочисленици. Свети великомъченик Пантелеймон е възпитаник на популярния доктор Ефросин, станал велможа доктор на император Максимиан, който заповядал да го съсекат, тъй като отказал да се поклони на езическите богове.
Той се е родил в гр. Никодимия. При раждането му той бил наименуван Пантолеон, което значи " лъв във всичко ".

По-късно това име било сменено с името Пантелеймон, което значи " всемилостив ".

От детството си още Пантелеймон бил учтив в християнската религия, тъй като майка му била християнка. Тя обяснявала на детето заповедите Господни.
Източник: Православието

За страдание, майка му умряла, когато Пантелеймон бил още дете. За невръстното дете останал да се грижи татко му, който бил богохулник.
Заради вярата си, Пантелеймон бил подложен на жестоки мъчения и през 305 година бил посечен с нож от хората на Максимиан.

Преданието гласи, че вместо кръв от тялото му родословие мляко. Честната глава на почитания великомъченик и изцерител на болните се пази в манастира “Св. Пантелеймон ” в Света гора.

Жените не би трябвало да подхващат никаква работа на този ден, тъй като в противоположен случай ще се случат неприятни работи и някой от фамилията ще се разболее. Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или " се събират да пътуват ". На доста места св. Пантелей се чества за предотвратяване от стихия, от наводняване, като разправят случки от своя живот и от живота на татковци, дядовци и баби, съгласно които добитък, хора, къщи са били отнасяни или наводнявани, откакто потърпевшите не са зачели светеца.

На 27 юли се празнува и успението на свети Климент Охридски. По антична традиция на този ден е отредено да се празнува паметта на седемте славянски просветители: св. св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има обособен ден, само че в този ден те се честват дружно под хубавото име Седмочисленици. На този ден имен ден честват: Милчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР