На днешната дата е роден забележителният британски писател Джон Роналд

...
На днешната дата е роден забележителният британски писател Джон Роналд
Коментари Харесай

Проверете: Истински фен ли сте на „Властелинът на пръстените?“

На днешната дата е роден забележителният английски публицист Джон Роналд Руел Толкин, който е считан от мнозина за създател на фентъзи жанра в литературата.

Най-популярните произведения на Толкин, несъмнено, са тези, в които той разпростира разказите за Средната земя – „ Хобит “, „ Властелинът на пръстените “ и „ Силмарилион “.

По две от тези произведения има основани кино поредици. Една от тях – трилогията по „ Властелинът на пръстените “, е една от най-популярните фентъзи трилогии и до през днешния ден, а третият филм от поредицата е най-награждаваният с „ Оскар “-и филм дружно с „ Титаник “ и „ Бен Хур “.

По случай днешната годишнина от рождението на Толкин ви срещаме с някои обстоятелства от филмовата поредност „ Властелинът на пръстените “, основана върху творбите на великия публицист.

Ако към този момент ги знаете, то сигурно сте огромни почитатели на филмовата трилогия, а може би и на литературните произведения на Толкин.

Ролята на Арагорн

Днес свързваме героят на Арагорн с неповторимия Виго Мортенсен, само че истината е, че не той е първият избор на кастинг шефовете за тази роля. Първият, който получава предложение за нея, е Никълъс Кейдж, който обаче отхвърля поради „ фамилни аргументи “.

След това за малко ролята е поверена на ирландския артист Стюарт Таунсенд, който репетира на снимачната площадка в продължение на два месеца, само че е уволнен в деня преди началото на фотосите.

Питър Джаксън в последна сметка се обръща към Виго Мортенсен, който приема предлагането поради сина си Хенри, който е огромен почитател на книгите.

Една от запасите за ролята на Арагорн е бил и небезизвестният Ръсел Кроу.

Контузиите на Виго Мортенсен

Не е необичайност по време на фотоси актьорите да се окажат с някоя по-лека или по-тежка травма. Виго Мортенсен няколко пъти се наранява по време на снимането на трилогията.

В една сцена от втория филм – „ Двете кули “, Арагорн изритва шлем от купчината с остатъци от багра сред рохиримите и орките на Саруман, откакто осъзнава, че труповете на Мери и Пипин най-вероятно са измежду обгорените тела.



При снимането на тази сцена, която е включена и в крайния вид на кино лентата, Виго Мортенсен в действителност чупи два от пръстите на крайници си, само че все пак довършва сцената до дъно и тя съумява да откри място в крайния артикул.

Това не е единственият случай с Виго на снимачната площадка. По време на един снимачен ден артистът се оказва със строшен челен зъб след снимането на една бойна сцена. Половината зъб от предния зъб на Мортенсен липсва.

Viggo Mortensen showing off his chipped tooth, the result of an accident during the filming a fight sequence of The Two Towers. He asked the crew to super glue it back so he could finish the scene, but they took him to the dentist on his lunch break.
— best of tolkien (@bestoftolkien)
Джейк Джилънхол и неговият кастинг

Джейк Джилънхол се явява на кастинг за ролята на Фродо. Актьорът обаче не е знаел авансово, че по време на кастинга би трябвало да приказва с английски акцент и в последна сметка опитът му се е оказал цялостен неуспех.

Другите звезди, които е можело да получат функции

Вин Дизел се явява на кастинг за ролята на Арагорн. Питър Джаксън пък се свързва с Ричард О‘Брайън за ролята на Грима Змийския език, само че сътрудниците му отхвърлят предлагането, тъй като считат, че филмите няма да са сполучливи. Лиам Нийсън също се явява на кастинг – за ролята на Боромир, в последна сметка изигран от Шон Бийн.

По време на кастингите Питър Джаксън взема решение да се свърже с Итън Хоук и брачната половинка му Ума Търман, с цел да им предложи функциите на Фарамир и Еовин, само че тази концепция по този начин и не се реализира.

Шон Бийн, който катери планини вместо да лети

По време на снимането на „ Задругата на пръстена “ Шон Бийн нормално отказвал превоза с хеликоптер до планинските местоположения. Вместо това артистът предпочитал да доближава до там пешком, което означавало потегляне часове по-рано.

„ Тогава имах боязън от хвърчене “, спомня си Бийн.

Понито Бил в действителност не е пони

Понито на Сам Майтапер – Бил, в сцените при Мъртвите блата, в действителност не е пони. Оказва се мъчно да се снима с същинско животно в тресавище, по тази причина понито Бил в тези подиуми в действителност съставлява двама индивида в костюм.

Шон Бийн и сюжетът

Питър Джаксън и другите двама сценаристи – Фран Уолш и Филипа Бойенс, постоянно трансформират сюжета по време на самите фотоси. Понякога актьорите се снабдяват с новите си реплики в нощта преди фотосите на съответните подиуми.

Такава е и обстановката с известната тирада на Боромир в „ Задругата на пръстена “ по време на Съвета на Елронд. Вгледайте се добре и ще забележите, че артистът накланя главата си понякога, с цел да поглежда сюжета си, който е залепен на коляното му.



Жени с бради

Една огромна част от ездачите на Рохан в „ Двете кули “ и „ Завръщането на краля “ в действителност са дами с изкуствени бради.

„ В Нова Зеландия има страхотни дами ездачи и би било неуместно да не се възползваме от това “, споделя Виго Мортенсен.

LOL including most of the riders in the Lord of the Rings trilogy itself.

The great Horse-lords of Rohirrim? Mostly women with beards.
— Greg Norman (@Raelshark)
Колко време е нужно да изгледате цялата трилогия?

Един маратон с трите кино лентата на „ Властелинът на пръстените “ е с дълготрайност към 9-10 часа. Ако решите да гледате специфичните удължени версии, най-вероятно това занятие ще отнеме половин ден.

Бойните подиуми

Сцените с пердах в трилогията са режисирани от олимпийския играч по фехтовка Боб Андерсън.

Счупени ребра

Виго Мортенсен не е единственият, който се контузва на снимачната площадка. Орландо Блум се оказва със счупени ребра, откакто бива изхвърлен от кон по време на снимането на една сцена от „ Двете кули “.

Джудже-гигант

Всъщност най-високият член на задругата на пръстена е артистът, който изиграва ролята на джуджето Гимли – Джон Рис-Дейвис.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР