На държавите членки може да им се наложи да започнат

...
На държавите членки може да им се наложи да започнат
Коментари Харесай

ЕК предлага радикална промяна при финансирането на по-бедните държави

На страните членки може да им се наложи да стартират да извършват съответни цели, в случай че желаят да получават средства по кохезионната политика на Европейския съюз. Досега парите за доближаване, които са на стойност 392 милиарда евро за интервала 2021 – 2027 година, се отпускаха по контрактувани критерии. Средствата са предопределени главно за стимулиране на растежа в по-бедните страни, като България, които да догонват по-богатите.

Промяната е част от широкообхватния проект на Европейската комисия, който към този момент е подсилен от 27-те комисари, оповестява POLITICO.

Има необятна поддръжка за финансиране, учредено на резултатите “, написа Комисията.

Все още следва тя да излезе с публично предложение. А откакто това се случи, обособените държавни управления ще би трябвало също да се произнесат.
Украйна и Западните Балкани трансформират дебата
Кохезионното финансиране съставлява огромна част от седемгодишния бюджет на Европейски Съюз, който е на стойност 1.2 трилиона евро, и е ориентирано към понижаване на разликата сред по-богатите и по-бедните райони. Всички най-бедни страни в Европейски Съюз – от Португалия на запад до Унгария и България на изток, се възползват извънредно доста от финансирането, което значително се концентрира върху околната среда и транспортната инфраструктура, като нови автомагистрали да вземем за пример.

Реформата е на дневен ред, тъй като чиновниците на Европейски Съюз към този момент се приготвят за допустимо разширение на Блока към Украйна и страните от Западните Балкани, където огромна част от тези пари ще бъдат употребявани, с цел да им оказват помощ да наваксат икономическото закъснение по отношение на съществуващите членове.

През последните години Европейски Съюз се бори да убеди някои страни, изключително Унгария и Полша, да се придържат към демократичните стандарти и задържа известно финансиране, само че по доста стеснен метод. Поставянето на кохезионното финансиране според от промените през цялото време на участието на дадена страна може да е от изгода на Комисията, когато желае да задължи държавните управления да има „ вярна “ позиция.

Няма да е елементарно да се реализира обаче.

По принцип това може да бъде лекарство, само че на процедура е супер мъчно “, сподели Жолт Дарвас от основания в Брюксел мозъчен концерн Bruegel.

Той прибавя, че предходните системи, обвързващи паричните заплащания с съответни цели, са били тромави.

Пестеливите страни, основно от Северна Европа, от дълго време настояват, че настоящите разноски за доближаване – които сега са мощно изкривени към районите в Южна, Централна и Източна Европа – са неефективни, сподели той.
Бюрокрация и строги одити
Моделът ще разшири сходен формат към разпоредбите, свързани с Националния проект за възобновяване на Европейски Съюз, който беше контрактуван през 2020 година за намаляване на икономическите последствия от Covid-19.

При тази скица Брюксел обвърза паричните прехвърляния с приемането на вътрешни промени.

Възможно е обаче да има известно отбиване, защото този модел беше мощно подложен на критика от някои държавни управления. Изплащането на пари по Фонда за възобновяване беше изпълнено с администрация заради строгите одити и надзор, сподели Дарвас.

Част от парите по актуалните стратегии за доближаване също са свързани с осъществяване на съответни цели, само че страните членки не са склонни да употребяват тези средства, сподели чиновник на Европейски Съюз пред POLITICO.

В отчета си Комисията написа, че моделът „ пари против промени “ може евентуално да „ форсира финансовото използване и да усили ориентацията на политиката към резултатите “.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз уточни, че методът, „ основан на резултатите “, предизвиква страните от Европейски Съюз да одобряват промени и „ награждава напредъка по пътя “.

Но Европейски Съюз не желае да копира тъкмо модела на Фонда за възобновяване. Документът предизвиква по-голямото присъединяване на локалните общности и заинтригуваните страни – нещо, което липсва в структурата на Фонда за възобновяване, съгласно критиците.

Текстът на документа акцентира нуждата от мощни системи за одит и надзор. Одитният контролен орган на Европейски Съюз разкритикува Фонда за възобновяване поради хипотетичните му слаби инспекции за битка с измамите.

Докладът ще бъде включен в идна полемика по отношение на новия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз, който ще влезе в действие през 2028 година Комисията ще направи публично предложение, което ще би трябвало да бъде единомислещо утвърдено от националните столици преди този момент.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР