На дъното на езеро в центъра на Европа са открити

...
На дъното на езеро в центъра на Европа са открити
Коментари Харесай

Откриха подводен Стоунхендж на дъното на Боденското езеро

На дъното на езеро в центъра на Европа са открити руините на " подводен Стоунхендж ", който се простира на няколко километра, оповестява американското издание Vice. Става дума за Боденското езеро (на немски - Бодензее), ситуирано в Алпите сред Германия, Швейцария и Австрия.

Учените считат, че тези антични структури са имали особено предопределение. Те имат няколко теории за тях.

Археолозите се пробват да разгадаят мистерията на античните руини на дъното на езерото Бодензее - това са каменни пирамиди, които се простират на доста километри. Самото езеро е формирано от хладилник. Според изследване от 2021 година античните каменни структури, открити на дъното му, евентуално са основани от хора, живели преди към 5500 години.

Тези големи пирамиди от камъни са разказани за първи път от специалисти в Института за проучване на езерата в Лангенарген през 2015 година и от този момент притеглят вниманието на целия свят и даже провокират теоретичен спор. Около 170 от тези подводни руини се намират на дъното на плитък сектор от Боденското езеро (Бодензее), навръх няколкостотин метра от югозападния му швейцарски бряг.

Екип от учени под управлението на археолога Урс Лейцингер от Археологическия музей на кантона Тургау е събрал безапелационни доказателства, че тези подводни формирания са основани от хора, живели тук през неолита.

Тези каменни купчини са необятни няколко десетки метра и високи до 6 метра, заради което всички археологически обекти са добре забележими. Изглежда, че издигането им е лишило доста старания и време, само че " задачата на тази група праисторически структури, разпростряли се на повече от 10 километра, остава незнайна ". Това сочи изследване от 2021 година, оповестено в " Annual Review of Swiss Archaeology ". Резултатите от изследването ще бъдат показани в Службата по археология на кантона Тургау на галерия, озаглавена " Стоунхендж Бодензее " (което значи Стоунхендж на Боденското езеро).

Както споделя Лейцингер, каменните пирамиди са основани от хора " непосредствено на брега на морето през неолита ". " В резултат на изменението на климата до момента равнището на водата в езерото се е повишило с три до пет метра ", добавя той, като отбелязва, че бреговата линия " зависи и от сезонните съмнения на равнището на езерото и снежната завивка в Алпите ".

В момента археолозите изследват нов обект, който ще опишат в идната публикация. Този нов обект може да разкрие улики, които да изяснят методологията, по която античните хора са ги издигали.

Според Урс Лейцингер жителите на доста от тези села би трябвало да са взели участие в построяването на каменните пирамиди, защото размерите на тези пирамидални обекти са прекомерно огромни и по тази причина те надали биха могли да бъдат издигнати от жителите на едно населено място.

" Малко евентуално е жителите на едно село да са построили всичките 170 каменни пирамиди една след друга ", разяснява Лейцингер. „ Работата би трябвало да е била координирана и античните хора, които са живели към езерото, би трябвало да са имали доста мощно предпочитание да построят тези каменни пирамиди. Новите находки наподобяват на каменните пирамиди, открити на северното крайбрежие на Германия! "

Учените са открили, че праисторическите хора е трябвало да положат огромни старания, с цел да изградят структурите, и по тази причина може да се допусна, че в очите на античния човек те са имали някакво особено предопределение. Лейцингер и сътрудниците му излагат няколко теории за пояснение на това, в това число и за така наречен кранноги, т.е. изкуствени острови, издигнати в езерото. Археолозите също по този начин допускат, че камъните може да са били платформи за лов на риба, места за погребения, гранични укрепления, календар, учреден на слънцестоенето, или даже някакъв тип структура, обвързвана с набожен фетиш, учреден на астрономически феномени.

" Лично аз считам, че те са имали някаква паметна цел ", споделя Лайцингер. „ Защо да не са някакви изкуствени острови, които да имат нещо общо с погребална гала? В последна сметка до момента не сме разкрили никакви гробища и не знаем по какъв начин са възприемали гибелта жителите на езерото. Но това е моя персонална догадка, не разполагам с обстоятелства или доказателства! "

За да разгадае тази тайнственост, археологическият екип ще би трябвало да направи още доста гмуркания и да изучи откритите под водата улики. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР