На будителя – с любов! Този лайтмотив ще избродира в

...
На будителя – с любов! Този лайтмотив ще избродира в
Коментари Харесай

Маги Гигова разкрива тайните на квартал Лозенец

На будителя – с обич! Този лайтмотив ще избродира в канавата на диалога точно на 1 ноември в Къщата на София журналистката Магдалена Гигова. Надсловът „ Лозенец – кварталът на будителите “ сякаш споделя всичко за тематиката на вечерта, само че отдолу под него надничат легендите, с които е обраснал Българският Монмартр.

Гостите в дома на ул. Миджур 12, където е издъхнала огромната българска актриса Адриана Будевска, ще научат незнайни и любопитни обстоятелства от историята на именития софийски квартал. Ще схванат и по какъв начин Евлия Челеби още през 17-и век загатва в пътеписите си местността Курубаглар, в превод „ сухите лозя “, откъдето идва и името на Лозенец.

Когато човек се разхожда из приветливите и усмихнати улички към площад Журналист и Римската стена, човек в действителност крачи из алманаха „ Кой кое е “ в историята на изкуството, литературата, музиката и театъра от началото на 20-и век. Тук в съвсем всяка къща е живял същински будител! Личност, оставила диря! Ненапразно назовават шеговито Магдалена Гигова (автор на „ Шепот от остарели дантели “ и още 7 книги) Шехеразада от Лозенец.

Тя самата е прекарала част от детството си в този квартал и е научила някои от историите от изначалните жители или техните потомци. На чаша синьо вино пред камината в Къщата на София, журналистката ще пресъздаде неповторимата атмосфера на свободен бохемски дух и неукротима креативна сила на будители, изиграли най-ярките облици, написали най-значимите литературни творби, основали незабравима музика.

В Долен Лозенец мълчешком са се надпреварвали най-хубавите архитекти, получили образованието си в странство. Затова старите къщи намигат със закачливи балкончета, усмихват се с гиздави еркери и даже грохнали греят със характерна хубост. Знаете, ли че: ресторантът „ Под липите “ е издигнат от военачалник, воин от Първата международна война, кръстник на заведението е Елин Пелин, а над него чартърен е живяла Дора Габе по времето, когато е имала връзка с Яворов?, Къщата на Валери Петров на улица Елин Пелин първоначално е принадлежала на Адриана Будевска и брачна половинка й, артистът Христо Ганчев?, Разсадникът на придворния градинар Антон Краус е озеленил по комшийски множеството дворове по улицата, която през днешния ден носи името на проектант Йордан Миланов – създател на много от къщите и кооперациите в близост?, Ще разберете и за какво артистът Кръстьо Сарафов се е женил четири пъти и то все за актриси и по какъв начин в дома му на ул. Елин Пелин са съжителствали първата и четвъртата му брачна половинка.

А също по този начин и че композиторът Парашкев е би кум на седмата си половинка, с която е благополучен на ул. Зелено дърво. На 1 ноември от 19 часа в Къщата на София, където легендите оживяват.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР