На брифинг в Народното събрание ПГ на „Възраждане“ обяви, че

...
На брифинг в Народното събрание ПГ на „Възраждане“ обяви, че
Коментари Харесай

Възраждане: Да се отвори държавният резерв за строителния бранш

На брифинг в Народното събрание ПГ на „Възраждане“ разгласи, че ще продължим да желаеме държавният запас да бъде отворен за строителните бизнесмени и да бъде употребен като буфер, до момента в който страната се погрижи за естественото застраховане на пазара. …

На брифинг в Народното събрание на ПГ на Възраждане, Даниел Петров – депутат, засяга сериозен проблем, пред който е изправен строителният отрасъл в България.

Строителният отрасъл – един от главните мотори в стопанската система на страната ни, който е заплашен от банкрути, поради прекратените доставки на стомана от страна на Украйна и Русия.

От медиите разбрахме за среща на представителите на Камарата на строителите и бизнеса с Министъра на стопанската система и промишлеността и тази среща е главната причина за оповестяване на форсмажорни условия от страна на държавното управление.

Като представител на този отрасъл, по-специално металообработващия, имам своите претекстове да слага персонално казуса по този въпрос пред вас!

Ситуацията е следната: Доставките на стомана от страна на Русия и Украйна са прекратени. Министерството е поискало квотите за доставки да бъдат предоставени на Турция и Индия, като по този метод да бъде гарантиран нашият пазар. Металургичните предприятия в България разполагат със ресурси от скрап, само че не разполагат с задоволително добавъчни първични материали, които са импорт от същите страни, от които е и стоманата. Същевременно, разследване от рекордните разноски за електрическа енергия при произвеждане у нас, цената на създадените стоманени артикули е със стойности, които, от една страна, повишават доста цената на строителството, и повторно, единствено те не могат да покрият 50% от пазара. B нaчaлoтo нa гoдинaтa пocĸъпнaxa мнoгo cтpoитeлни cypoвини и мaтepиaли, ĸoeтo ce дължeшe глaвнo нa пocĸъпвaнeтo нa eнepгoнocитeлитe, само че с вoeннaтa cитyaциятa в Уĸpaйнa пpoблeмът ce e зaдълбoчил и вeчe нa бopcитe зa cтpoитeлни мaтepиaли липcвaт ocнoвни cтoĸи ĸaтo cтoмaнa и вcичĸитe ѝ пpoизвoдни, ĸaтo лaмapини, пpoфили, apмaтypнo жeлязo, които са съществени за строителството.

Представители на бизнеса сигнализират, че пpeди дни са продавани неголеми ĸoличecтва apмaтypнo жeлязo нa цeнa към 2100 лeвa за звук без Данък добавена стойност, c 40% по-високи от предходния месец, както и за замразени обекти.

Много строители имат намерение да изчакат, да видят по какъв начин ще се развие обстановката на пазара, както и да вършат и покупко-продажби „ на зелено “. С това повишаване на строителните материали браншът е в цялостна неспособност за преценка на бъдещото повишаване на новото строителство.

Два часа откакто беше извършен брифинга на Възраждане пристигна и реакцията на Министерството на стопанската система и промишлеността, което изпрати известие до медиите, че Mинистър на стопанската система и промишлеността и турският Министър на търговията са разискали потребността от незабавен импорт на стомана и желязо за българската стопанска система.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР