На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото
Коментари Харесай

Дефицит за ноември и излишък от над 2.3 млрд. за единадесетте месеца очакват от Министерство на финансите

На база на предварителни данни и оценки се чака салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към края на месец ноември 2017 година да бъде позитивно в размер на 2 321,0 млн. лева или 2,3 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт. На месечна база се чака недостиг за месец ноември в размер на 172,4 млн. лв., оповестиха през днешния ден от пресцентъра на Министерство на финансите.

В структурно отношение салдото по националния бюджет регистрира усъвършенстване по отношение на регистрираното за същия интервал на 2016 година, главно заради растежа на данъчните, в това число и осигурителните доходи, до момента в който салдото по сметките за средства от Европейски Съюз през актуалната година се утежнява заради базов резултат в 2016 година.

Той е обвързван с възобновени към България грантове от Европейски Съюз при започване на 2016 година за осъществени разноски в края на 2015 година, когато бе пикът на заплащанията по плановете за предходния програмен интервал 2007–2013 година. Традиционно, част от плануваните разноски се концентрират в последните месеци на годината. Това се дължи главно на по-високите разноски, свързани с разплащане на инфраструктурни и капиталови планове поради стадиите на тяхното осъществяване и привършване на строителния сезон, се споделя в известието. Частта от вноската на България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.11.2017 година от централния бюджет, възлиза на 816.4 млн. лева

Освен това през есенно-зимния сезон са по-високи обществените разноски, разноските за прехрана и други Поради тези фактори се предвижда превишение на разноските над приходите и стесняване на регистрирания настоящо бюджетен остатък.
Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец декември 2017 година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР