На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното
Коментари Харесай

МФ очаква над 1,6 млрд. лева излишък в хазната към края на август

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към август 2022 година да бъде позитивно в размер на 1 650 млн. лева (1,1 % от прогнозния БВП).

Очаква се разноските по КФП да набъбнат през идващите месеци, главно заради по-високите обществени разноски след нарастването на пенсиите, по-високите разноски, свързани с утвърдените антикризисни ограничения в обособените браншове, както и разноските по програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила отвън контролирания пазар, които бяха утвърдени при започване на месец юли с актуализацията на ЗДБРБ за 2022 година

Приходите, помощите и даренията по КФП към август 2022 година се чака да бъдат в размер на 39 235 млн. лева (65,8 % от годишния разчет) и нарастват с 5 751 млн. лева (17,2 %) по отношение на регистрираните за същия интервал на 2021 година.

Данъчните приходи по КФП нарастват номинално по отношение на август 2021 година с 3 867 млн. лева, неданъчните - с 1 656 млн. лева, а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) с 228 млн. лв..

Следва да се има поради, че от месец юли по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ постъпват вноски от обществените предприятия от бранш енергетика в осъществяване на §24 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДБРБ за 2022 година, които се употребяват за покриване на разноските по член 36б, алинея 1, т. 4 от Закона за енергетиката. Поради тази причина в частта на неданъчните доходи е налице базов резултат в 2021 година, когато такива вноски не са постъпвали. Аналогично в частта на разноските за дотации по бюджета на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ се извършва  погашение на обезщетения към небитовите крайни клиенти на електрическа сила отвън контролирания пазар по §23 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДБРБ за 2022 година, което също следва да се има поради при съпоставката със същия интервал на миналата година. Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към август 2022 година са в размер на 37 585 млн. лева (57,0 % от годишния разчет). За съпоставяне, разноските по КФП към август 2021 година бяха в размер на 32 603,3 млн. лв..

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена  към 31.08.2022 година от централния бюджет, възлиза на 1 094 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към август 2022 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец септември 2022 година.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР