На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната

...
На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната
Коментари Харесай

МФ очаква дефицит в размер на над 250 млн. лева за октомври

На база на предварителни данни и оценки салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към октомври 2020 година се чака да бъде позитивно в размер на 618 млн. лева (0,5 % от прогнозния БВП). На месечна база за октомври се чака салдото по КФП да бъде недостиг в размер на 253,4 млн. лева През месеца са осъществени по-високи разноски, свързани със социално-икономически ограничения за минимизиране на резултатите от рецесията, в това число заплащания по размер 60/40, погашение на месечна добавка към пенсии в размер на 50 лв., заплащания към земеделските стопани, както и други разноски по утвърдените ограничения, което дружно с обичайно по-високите разноски през есенно-зимния сезон се отразява в настоящо превишение на разноските над приходите за октомври.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки: Приходите, помощите и даренията по КФП към октомври 2020 година се чака да бъдат в размер на 36 312,3 млн. лева (81,8 % от обновения годишен разчет). Съпоставени със същия интервал на 2020 година, данъчните и неданъчните доходи по консолидираната фискална стратегия към октомври 2020 година се свиват с 410,9 млн. лева, до момента в който постъпленията от помощи нарастват с 404,7 млн. лв.. През последните месеци се следи гладко усъвършенстване при главните налози, с което последователно се компенсира насъбраното закъснение през първите месеци след експлоадирането на пандемията.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към октомври 2020 година са в размер на 35 694,3 млн. лева, което е 74,5 % от обновения годишен план. За съпоставяне разноските по КФП към октомври 2019 година бяха в размер на 35 236,0 млн. лв.. При съпоставката на разноските със същия интервал на миналата година следва да се има поради резултата в 2019 година от осъществените разноски по реализирането на плана за придобиване на нов вид военен аероплан за българските Военновъздушни сили, които са с еднократен темперамент.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.10.2020 година от централния бюджет, възлиза на 990,2 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз - Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом по отношение на системата на личните запаси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 година за установяване на ограничения за използване на системата на личните запаси на Европейски Съюз и Регламент (EС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 година по отношение на методите и процедурата за даване на обичайните лични запаси, личните запаси на база Данък добавена стойност и на база Разузнавателна служба на ФРГ и по отношение на ограниченията за угаждане на потребностите от парични средства, променен с Регламент (EС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към октомври 2020 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец ноември 2020 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР