На база на политическите разговори до момента, Славов смята, че

...
На база на политическите разговори до момента, Славов смята, че
Коментари Харесай

Славов: Не е въпросът дали ни харесва да сме с ГЕРБ или ДПС, няма как да пренебрегнем реалността в НС

На база на политическите диалози досега, Славов счита, че през юли измененията в главния закон ще са в Народното събрание, само че въпросът е дали ще има общ законопроект или обособени парламентарни групи ще предложат поотделно своите. Ако народните представители излязат във почивка през август, първото гласоподаване ще е през септември, позволява министърът.

Според него конституционната промяна си заслужава, тъй като България би трябвало да бъде европейска правова страна, а не " пленена страна, както към момента ни дефинират в някои отчети ".

По думите му има конституционен проблем: " От една страна България е парламентарна република, а от друга - има интервали, в които е президентска по ръководство. За да сме поредни в отстояването на правилата на парламентарното ръководство, би трябвало да бъде осъществена тази смяна. След няколко години различен ще е президентът, само че казусът остава. За да няма политически риск - хора напълно външни за процесите, непознаващи съответните ресори да бъдат конфигурирани за няколко месеца или година без да носят съответна отговорност - би трябвало да предложим съответен модел ". 

Той уточни, че концепцията е при рухване на държавно управление то да продължи да работи в оставка до избора на ново.

" Не е въпросът дали на нас ни харесва да сме с ГЕРБ или Движение за права и свободи, измененията в главния закон изискват огромни болшинства - 180 гласа или 160, отговори той на въпрос. Има една действителност в Народното събрание, която няма по какъв начин да бъде подценена - ГЕРБ, Движение за права и свободи, ПП-ДБ показват подготвеност за конституционни промени, разяснява още Атанас Славов.

Той повтори, че ще предложи на Висш съдебен съвет да спре процедурата по желание на основен прокурор. Министърът ще предложи това да бъде разисквано в четвъртък, а аргументът е към този момент започнатото конституционно дело за отстраняването на Иван Гешев като основен прокурор. Предложението му идва на фона на внесенета проектодекларация от страна на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, с което те оферират Народното събрание да призове Висш съдебен съвет да спре изборът на нов основен прокурор. 

 

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР