На Архангеловден се приготвя специална обредна пита, наречена Рангелово блюдо

...
На Архангеловден се приготвя специална обредна пита, наречена Рангелово блюдо
Коментари Харесай

За Архангеловден: Как да приготвите традиционно Рангелово блюдо

На Архангеловден се подготвя специфична обредна пита, наречена Рангелово ястие или Боговица, която доста припомня на питите, които се подготвят за помен на умрелите. На този ден е и професионалният празник на месарите.

Обредният самун се подготвя в чест на свети Архангел Михаил, който православната черква уважава на 8 ноември. Вярва се, че в случай че светецът бъде почетен с обичайната софра, човек ще си обезпечи по-лека гибел, защото Архангел Михаил е апетитен като настойник на мъртвите.

В чест на светеца на този ден се коли курбан от мъжко животно – нормално овен или шиле.

Приготвя се и Рангелово ястие, което най-възрастният мъж в къщата би трябвало да разчупи, изричайки благословията: “Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!. Колкото зърна, толкоз купи и здраве”.

Ето по какъв начин се подготвя обредната пита и какво още би трябвало да има на масата за огромния празник:

За приготвянето на обредната пита ще са ви нужни 1 кг брашно, 4 яйца, 100 грама краве масло, 1 чаена лъжица захар, 3 супени лъжици кисело мляко, прясна квас колкото орех, 2 чаени лъжици сол и 2 чаени чаши вода.

Маята се натрошава и се залива с 1 чаена чаша вода. Оставя се да втаса за 20 минути, след което се прибавя солта, захарта и се разбърква добре.

В обособена купа се разрушават яйцата, като преди този момент се отделя единствено един от жълтъците, прибавя се другата чаша вода и киселото мляко. В трета тава се изсипва цялото брашно, в което вършим кладенче и изсипваме сместа от яйцата и маята.

Взимаме разтопеното масло, навлажняваме пръстите с него и започваме да месим питата. От готовото тесто се откъсва малко парче, което се оплита като дълга линия, сходна на връв.

По-голямото парче тесто се оформя като пита и се слага в намазнена тава, върху него се слага линията от по-малкото парче, като би трябвало да се сложи във формата на полукръг върху питата, с цел да не опустее къщата, както се споделя в поверието.

 пита питка храна Istock

Питата се намазва с отделения жълтък и се остава да втаса за 20 минути, след което се пече на 200 градуса.

На трапезата за празника би трябвало да участват ястия от овнешко, алено вино, ябълки, жито и боб.

Вярва се, че след Архангеловден стартират Вълчите празници, когато хората вършат ритуали, с цел да се предпазят от несгоди.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР