На 98-годишна възраст почина украинският ветеран от Втората световна война

...
На 98-годишна възраст почина украинският ветеран от Втората световна война
Коментари Харесай

Светът си спомня за последния освободител на Аушвиц

На 98-годишна възраст умря украинският деец от Втората международна война Давид Душман. Той беше последният жив руски боец, взел участие в интервенцията по освобождението на концентрационния лагер в Аушвиц, оповестяват международните организации.

Като млад 21-годишен боец, той минава с танка си през електрическата ограда на лагера на 27 януари 1945 година „ Когато видяхме оградата и тези нещастни хора, ние минахме през нея с танковете, дадохме храна на пандизчиите и продължихме. Те стояха – всичките със затворнически униформи и се виждаха единствено хлътналите им очи. Беше в действителност ужасяващо “, описа преди година пред „ Ройтерс “ ветеранът, който също е от еврейски генезис.

Тогава той призна, че преди офанзивата изобщо не е знаел за съществуването на Аушвиц.

От 12 хиляди мъже в дивизията на Душман, единствено 68 претърпяват войната, самият той е тежко ранен в борба. По-късно обаче се възвръща и още веднъж се изправя против съперници, само че в спорта – става най-хубавият фехтовач на Съветския съюз и дори тренира олимпийския женски тим на Съюз на съветските социалистически републики, а до 94-годишна възраст продължава да работи с млади гении.
Снимка: Getty Images
През 2015 година Душман взе участие в честванията по случай 70-годишнината от края на спора в Европа. В Берлин неговият танк е трансфорат в монумент на героите. Една фотография обикаля международните организации – на ветерана, който плаче до машината, дружно с която е спечелил войната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР