На 98 години почина Мери Ратклиф, за която се говори,

...
На 98 години почина Мери Ратклиф, за която се говори,
Коментари Харесай

Мери Ратклиф: Почина жената, променила хода на Втората световна война с прогнозата си

На 98 години умря Мери Ратклиф, за която се приказва, че със своята прогноза трансформира хода на Втората международна война.

Мери Ратклиф работила в секретна база за разтрошаване на кодове в Мидълсекс, помагайки за дешифрирането на кодираните известия, прихванати от нацистите.

Тя декодирала известия, които били криптирани от немските машини Enigma, употребявайки машините Bombe, изобретени от Алън Тюринг в Блечли Парк.

WWII code breaker Mary Ratcliffe has died via /r/hackernews
— Willem (@willem_74)
Много историци приписват на работата на Тюринг съкращаването на войната и споделят, че той и хората работели с машините му са избавили милиони животи.

Основната база за разтрошаване на кодове била в Блечли Парк в Милтън Кейнс, само че Мери работела в Ийсткот - обект от няколкото други, основани, с цел да се подсигурява, че в случай че един от тях бъде бомбардиран или саботиран, останалите ще продължат да работят.

През идващите десетилетия госпожа Ратклиф станала познато лице в родния си град Суиндън, Уилтшър, с помощта на желанието ѝ да поддържа положителни дела и годините ѝ на обществени изяви, облечена като кралица Виктория.

Според семейството ѝ тя се гордеела доста с работата си, само че говорела доста малко за нея заради тайната обвързана с специалността.

По-късно тя работела като акупунктурист, само че е най-известна с представянето си като кралица Виктория на локални събития, което правела в продължение на 30 години.

Alan Turing recruited by Bletchley in 1938. Tackled problem of reading German Enigma messages, invented Bombe
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР