На 97-годишна възраст в сряда почина изтъкнатият български икономист и

...
На 97-годишна възраст в сряда почина изтъкнатият български икономист и
Коментари Харесай

Почина бившият управител на БНБ проф. Тодор Вълчев

На 97-годишна възраст в сряда умря изтъкнатият български икономист и финансист проф. д-р Тодор Вълчев. Той беше дълготраен член на Българската академия на науките и учител по стопанска система. Председател на Българска народна банка в интервала 1991-1996 година и член на Римския клуб.
Роден е на 28 октомври 1922 г. в София. Завършва Стопанския факултет на Софийския университет през 1949 г. От 1978 година е лекар по интернационалните стопански връзки.
През 1951 година специализира в Берлин, а през 1968 година и в Москва. В интервала 1958-1988 година работи към Икономическия институт на Българска академия на науките и в Центъра за Азия и Африка на академията. През 1951 година е вербуван от Втора основно ръководство на Държавна сигурност и му е даден псевдоним „ Сотир “. През 1990 година досието му е унищожено, само че остават картони с името му като сътрудник. От 1978 година е лекар по интернационалните стопански връзки. В интервала 1958 – 1988 година работи към Икономическия институт на БАН и в Центъра за Азия и Африка на академията. На 9 януари 1991 година става шеф (Гуверньор) на Българска народна банка с предопределение от Седмото велико национално заседание определен единомислещо от Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия. Участва в българската група по Национална тактика „ Ран-Ът “. Преподавал е във ВИИ " Карл Маркс ".
Мандатът на Тодор Вълчев като гуверньор изтича тъкмо по време на банковата рецесия през 1996 година. По това време в България има вълна от банкови банкрути. Тогава президент е към момента Желю Желев. След двуседмични срещи с депутати, банкери и самостоятелни специалисти и президентът Желев обществено признава разочарованието си от ръководството на централната банка. " Президентът споделя мнението, че Българска народна банка и по-точно нейният директорски съвет носят своята отговорност за настоящето положение на банковата система в България ", съобщи в публично изказване неговият представител Валентин Стоянов.
Според тогавашната съпротива активността на управителния съвет на централната банка за последните пет години под управлението на проф. Тодор Вълчев е причина за огромната банкова рецесия. По това време, макар засилените контакти на президента с разнообразни представители на финансовите среди, Желев не пожела среща с проф. Вълчев. 
След приключването на мандата му, Тодор Вълчев работи в неправителствения бранш. До 1997 година е ръководител на Съюза на българските фондации и сдружения. Участва в управленията на Международната фондация „ Св. Св. Кирил и Методий “ и на фондациите „ АЛМА “ и „ ХХI век “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР