На 94-годишна възраст почина великият Сидни Поатие. Поатие беше последният

...
На 94-годишна възраст почина великият Сидни Поатие. Поатие беше последният
Коментари Харесай

Почина великият Сидни Поатие

На 94-годишна възраст умря великият Сидни Поатие. Поатие беше последният жив артист от листата на Американския кино институт за най-великите артисти на 20-и век и първият негър артист, който печели „ Оскар “ за основна роля.

Сидни Поатие е седмото дете на семейство фермери от Бахамите. Той е роден на 20 февруари 1927 година в Маями, до момента в който майка му е на посещаване на родственици там. Бебето се ражда два месеца по-рано от плануваното и никой не чака да оцелее, само че въпреки всичко Сидни съумява да се пребори.

Тъй като е роден в Съединени американски щати, това автоматизирано му дава американско поданство, само че Сидни прекарва първите няколко години от живота си във фермата на фамилията си на Бахамите. Когато е на 10 години отива в столицата Насау и там за пръв път вижда чудесата на актуалния свят, като електричество, коли и, несъмнено, кино.

След края на Втората международна война той стартира да се занимава с кино. През 1950 година взе участие във кино лентата „ Без излаз “, в който играе ролята на доктор, грижещ се за бял расист.

През 1958 година филм „ Непокорните “, в който си партнира с Тони Къртис. Тази роля му носи първата номинация за "Оскар ", само че не и статуетката. Той получава премията чак през 1964 година за ролята си във кино лентата „ Лилии на полето “.

Сидни Поатие е едвам третият артист в историята на премиите на Американската кино академия, който получава статуетката и първият, който я печели за основна роля.

Сидни Поатие се е женил два пъти, като вторият му брак продължи до гибелта му. Той е татко на 6 дъщери, отбелязва БТВ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР