На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачев,

...
На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачев,
Коментари Харесай

Почина Михаил Горбачов

На 91-годишна възраст умря първият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачев, съобщи ТАСС, базирайки се на Централната клинична болница в Москва. " Тази вечер след тежко и дълготрайно боледуване умря Михаил Сергеевич Горбачов ", споделиха от болничното заведение.

Той ще бъде заровен на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия имот, до брачната половинка си Раиса Горбачова, сподели източник, осведомен с желанието на околните на Горбачов.

С идването си на власт през 1985 година Горбачов стартира вълна от политически и стопански промени, ориентирани към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз, който е изправен пред съществени рецесии, отбелязва Франс прес, съобщавайки за кончината на бащата на руската перестройка.

Привърженик на политиката на доближаване със Запада, той получава Нобелова премия за мир през 1990 година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Между 1990 и 1991 година е президент на Съветския съюз, подава оставка на 25 декември 1991 година, което води до края на Съюз на съветските социалистически републики, отбелязва Агенция Франс Прес.

Световни водачи за гибелта на Горбачов

Политици от целия свят означиха заслугите на умрелия през вчерашния ден руски водач Михаил Горбачов.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го избрани като " благонадежден и почитан водач ", изиграл " решаваща роля за прекратяването на Студената война и рухването на Желязната завеса. Той проправи пътя към свободна Европа. Това е завещание, което няма да забравим. Почивай в мир (R.I.P), Михаил Горбачов ", написа Фон дер Лайен в Туитър, заяви Франс прес.
 

Mikhail Gorbachev was a one-of-a kind statesman who changed the course of history.

The world has lost a towering global leader, committed multilateralist, and tireless advocate for peace.

I’m deeply saddened by his passing. pic.twitter.com/giu2RHSjrQ
— António Guterres (@antonioguterres) August 30, 2022

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш назова някогашния руски водач " уникален общественик, трансформирал хода на историята ". Той направи повече от всеки различен за мирния завършек на Студената война, уточни още Гутериш в изказване, в което сподели също:   " Светът загуби популярен международен водач, предан на мултилатерализма и неотклонен бранител на мира ".
 

The Reagan Foundation and Institute mourns the loss of former Soviet leader Mikhail Gorbachev, a man who once was a political adversary of Ronald Reagan’s who ended up becoming a friend. Our thoughts and prayers go out to the Gorbachev family and the people of Russia. pic.twitter.com/j8EQ8JZqrq
— The Reagan Foundation and Institute (@RonaldReagan) August 30, 2022
 

Британският водач Борис Джонсон написа в Туитър, че постоянно се е възхищавал на смелостта и честността на последния водача Съюз на съветските социалистически републики при преустановяване на Студената война. Във времената на експанзията на (Владимир) Путин в Украйна неуморният блян на Горбачов за отваряне на руското общество е образец за всички нас нас, сподели Джонсън.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде респект на Горбачов, като му благодари за " уговорката му към мира в Европа ". В Туитър той написа, че руският водач е бил " човек на мира, чийто избор е отворил за руснаците пътя на свободата. Неговият ангажимент към мира в Европа промени общата ни история.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова Горбачов " човек със забележителна визия " и " необичаен водач ", който е имал " въображението да види, че e допустимо да съществува едно друго бъдеще и е имал смелостта да рискува цялата си кариера, с цел да го реализира ".               

" Резултатът е по-сигурен свят и по-голяма независимост за милиони хора ", сподели Байдън в изказване, представено от Асошиейтед прес.        

Горбачов " промени хода на историята в по-положителна посока ", написа в Туитър Майкъл Макфол, политически анализатор и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Москва. " Горбачов беше мечтател, който вярваше в силата на концепциите и хората. Трябва да се учим от неговото завещание ", сподели Макфол.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР