На 90-годишна възраст почина народната певица Стайка Гьокова - един

...
На 90-годишна възраст почина народната певица Стайка Гьокова - един
Коментари Харесай

Отиде си народната певица Стайка Гьокова - емблема на тракийската песен

На 90-годишна възраст умря националната певица Стайка Гьокова - един от най-големите и колоритни гласове на Тракия и България.

Гьокова принадлежи към най-ярките генерации български национални артисти.

Потомка е на певчески родове, преселници от гр. Чирпан. Родена е през 1930 година в с. Тастепе, (днешен Смолник), покрай Карнобат. От дете пее по седенки, сборове, а вечер с гласа си е посрещала изтощените жетвари от равнищата. През 1951 година се явява на прослушване в Националното радио и впечатлява комисията с неповторимия си алт. Оттогава стартира дългогодишната ѝ звукозаписна и концертна активност.

Изнася многочислени концерти в България и по света, има стотици записи в Златния фонд на БНР и десетки филми в Златния фонд на Българска национална телевизия. Награждавана е с едни от най-големите държавни оценки.

Стайка Гьокова е била част от групите " Наша ария ", " Българска ария ", " Тракийска ария ". В тях е дружно с Йовчо Караиванов, Борис Машалов, Мита Стойчева и други Пяла е под съпровода на акордеонистите Иван Шибилев, Петко Дачев, а също - с Първомайската, Леновската, Конушенската групи.

Поклонението ще се състои в петък 16 юли от 11.00 ч. в храм " Света Троица " в София.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР