На 9 юни българите ще гласуват на парламентарни избори за

...
На 9 юни българите ще гласуват на парламентарни избори за
Коментари Харесай

Световните агенции с прогноза: Парламентарните избори в България отново няма да произведат стабилно правителство

На 9 юни българите ще гласоподават на парламентарни избори за шести пъти в последните 3 години. Макар и дясноцентристката ГЕРБ да получава 25% от вота и да води с повече от 10 пункта пред втората политическа мощ, вероятността за сформиране на устойчиво държавно управление наподобява дребна.

Социологическите изследвания сочат спад в реформаторската коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ). Реформаторското крило пристигна на власт след митингите против държавното управление на Борисов през 2020 и серията от парламентарни избори през 2021 година Въпреки сериозните си рецензии към ръководството на ГЕРБ, ПП-ДБ взе участие в 9-месечна коалиция с партията на Борисов, което съгласно множеството анализатори е причина за електоралния им срив, съобщи Агенция Франс Прес.

Прогнозите на политолозите и социолозите са, че днешните избори ще бъдат последвани от още един парламентарен избор през есента.

България се нуждае от интервал на устойчиво и добре функциониращо държавно управление, което да форсира притока на средства от Европейски Съюз в нейната инфраструктура. Влизането в еврозоната и сухопътния Шенген са другите цели, които стоят пред страната.

Плановете за присъединение към еврозоната към този момент бяха отсрочени два пъти заради несъблюдение на задачите за инфлация. Понастоящем присъединението е планувано за 25 януари 2025 година, съобщи " Ройтерс ".

Неуспехът да се образува устойчиво държавно управление ще увеличи риска от по-нататъшни забавяния, обявиха анализаторите на Teneo в отчет от предходната седмица.

Според тях до момента България е получила единствено 1,4 милиарда евро от общо 5,7 милиарда евро налични безплатни средства от Механизма на Европейски Съюз за възобновяване и резистентност (МВУ).

„ България е в изискванията на най-тежката политическа неустойчивост след края на комунизма. Реформите, нужни за отключване на финансиране от Европейски Съюз и пълноценно консолидиране в Шенгенското пространство за свободно придвижване, може да се забавят още повече “, съобщи Марио Бикарски, старши анализатор за Източна и Централна Европа в компанията за разузнаване на риска Verisk Maplecroft.

Според неотдавнашно изследване на Институт „ Отворено общество “ 49% от запитаните българи избират „ мощен водач “ - облик, който някогашният пожарникар и телохранител Борисов от дълго време се пробва да показа, макар че не възнамерява да бъде министър председател още един мандат.

Партньор на ГЕРБ би могла да бъде Движение за права и свободи, която също има поддръжка от към 15 %, съгласно последните изследвания.

Лидерът на Движение за права и свободи Делян Пеевски, 43-годишен народен представител и някогашен предприемач, който е глобен от Съединени американски щати и Англия за корупция, съобщи по време на акцията, че е „ подготвен да ръководи “.

Анализаторите обаче считат, че формалното наличие на партията в кабинета рискува да предизвика митинги и може да накърни имиджа на страната.

От друга страна, негласното подмолно партньорство сред ГЕРБ и Движение за права и свободи към този момент датира от години, считат политическите наблюдаващи.

Проруската „ Възраждане “ също получават 15%, като съветската агитация и дезинформация играят огромна роля във вота.

Проучване на основания в София мозъчен концерн Център за проучване на демокрацията откри, че близо 40% от българите споделят дезинформацията, а съвсем 70% имат вяра в тайни разкази./ БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР