На 9 юли преди 170 години е роден един от

...
На 9 юли преди 170 години е роден един от
Коментари Харесай

Честваме 170 години от рождението на Иван Вазов - slava.bg

На 9 юли преди 170 години е роден един от най-почитаните български писатели – Иван Вазов. Творчеството му оставя ярка диря в родната литература, поради което още приживе получава прозвището Патриарх на българската литература. И до през днешния ден Вазов продължава да бъде един от най-големите и сполучливи български писатели.

Тържествата по случай празника ще стартират с шествие от Народния спектакъл, чийто патрон е създателят на "Под игото ". Актьори от трупата, чиновници и интелектуалци ще стигнат до къщата на Вазов, а от там до неговия монумент.

Днес ще станат известни и имената на номинираните и носителя на новата премия за нравствен принос на името на Иван Вазов.

Годишнината от рождението на писателя стана ентусиазъм и за новата режисура на Народния спектакъл - „ О, ти, която и да си... “, дело на драматурга Мирела Иванова, режисьора Бойка Велкова, хореографа Мила Искренова. Пиесата показва роман за интимния живот на Вазов, белязан от дамите, които е обичал, в чиито функции влизат актрисите Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Радина Боршош и Ева Тепавичарова.

Юбилеят ще бъде маркиран от първата ни натрупа още с откриването на галерия, отдадена на писателя и прожектирането на документалния филм "Театър по време на пандемия " на режисьора Борис Радев. Лентата е продуцирана точно от Народен спектакъл "Иван Вазов ".
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР