На 9 септември в Русия се проведоха мащабни протести срещу

...
На 9 септември в Русия се проведоха мащабни протести срещу
Коментари Харесай

Корупцията краде пенсиите. Как полицията разгроми протестите в Русия

На 9 септември в Русия се организираха огромни митинги против пенсионната промяна, проведени от последователите на Алексей Навални. В доста от градовете митингите съответстваха с локалните избори.
В някои градове имаше жестоки конфликти сред протестиращите и полицията.
В Петербург се случиха най-ожесточените конфликти сред полицията и стачкуващите. По предварителни данни са арестувани минимум 350 души, като измежду тях има малолетни.
В началото градските управляващи съгласували акцията против пенсионната промяна, само че след това премислили. На 7 септември администрацията разгласи, че в региона на площада, където се планувано да се организира митинга е избил тръбопровод и предложила събитието да се организира в покрайнините на града.
Организаторите на митинга отказали да трансформират каквото и да било в последния миг и приканиха хората да се съберат на в началото оповестеното място. Когато първите участници се появили на Финландската гара се оказало, че целият площад Ленин е отцепен от полицията.
По периметъра били ситуирани полицейски машини и коли на спешните служби. Да се стигне до площада било невероятно, по тази причина хората се спирали към станцията на метрото. Скоро там се образувала тълпата.
" Дойдох на митинга поради моите родители, споделя студентът Александър за Meduza.io. Те също желаеха да дойдат, само че се уплашиха. И мен ме е боязън, само че какво да се прави... "
" Сега излизаме поради родителите си, а след това те ще излязат поради нас, прибавя 19-годишният Ярослав. В ръцете си държи балони с нарисувани числа 60 и 65 (според пенсионната промяна дамите ще се пенсионират на 60 години, а мъжете на 65). До него е 15-годишната Мария в костюм на панда.
" От към година отивам на митингите и постоянно съм в облика на панда. Не споделям на учителите си. Колкото по-близо по служба са до шефа, толкоз по-активно се изричат за Путин. На уроците по физика ни описват, че той е интелигентен и мисли няколко хода напред. ", споделя момичето.
Сред протестиращите пенсионерите са били малко. 63-годишната Татяна Михайлова споделя, че е пристигнала най-много от любознание: " Стана ми забавно какъв брой мощ ще се събере тук. Не се виждат наркомани. Хубави хора, младежи. "
Хората започнаха да разгъват плакатите си: " Путин, къде са парите ни?”, " Изплатете пенсиите, а не построявайте дворци”, " Омръзнахте ни!”.
Полицаите започнаха да задържат хората с плакати, като ги изтръгваха от тълпата и ги влачеха към рейсовете, паркирани наоколо.
Полицаите съобщили на събралите се хора, акцията не съгласувана и им предложила да се разотидат. Част от тълпата почнала да отстъпва постепенно. По пътя някои дами се пробвали да приказват със чиновниците на реда:
- Момчета, не ви ли е позор? И вие имате майки. Пенсията визира всички.
Един от служителите на реда се усмихнал и поставил показалеца на устните си.
По данни на „ ОВД-Инфо” към 20.30 часа на 9 септември по врем ена акцията в Петербург са арестувани минимум 354 души.
- Къде карате хората в рейсовете?, попитал кореспондентът на Медуза един от служителите на реда, а той ѝ дал отговор:
- Това хора ли са?

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР