На 9 октомври отбелязахме Европейският ден на донорството и трансплантацията

...
На 9 октомври отбелязахме Европейският ден на донорството и трансплантацията
Коментари Харесай

Как мултимедиен проект помага на хората, нуждаещи се от трансплантация на органи?



На 9 октомври отбелязахме Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи . От началото на годината в България са били осъществени 43 трансплантации, а българите, чакащи органна трансплантация, са 1010, като 893 чакат присаждане на бъбрек, 41 - черен дроб, 44 - сърце, 22 - бял дроб. Статистиката демонстрира, че огромна част от тях за жалост даже и не дочакват тази намеса.

Днес ще Ви срещнем с Александър Николов и Димитър Панайотов, които са създатели на най-големият, юридически в миналото в областта на донорството на органи.



е мултимедийна документална история за донорството на органи и цели да разпространява идеята измежду българското общество. Всичко стартира през 2015 година, когато братът на Александър става донор след гибелта си на 21 години, по този метод спасявайки 4 човешки живота.

Над 1000 българи чакат за нов орган. Със сегашните темпове на трансплантации ще са нужни повече от 20 години, с цел да получи всеки един от тях късмет за живот. Те обаче нямат това време. Затова и към този момент хиляди недочакаха и хиляди занапред ще чакат. е апел за смяна.







Проектът е плод на хиляди часове безплатен труд освен на двамата създатели, само че и на екип от 20 души, които им спомагат. Той се реализира след 6 години работа, през които са извършени над 120 срещи и десетки снимачни дни в границите на над 15 обитаеми места в страната. В историята вземат участие повече от 40 герои – фамилии на донори, лекари, чакащи за нов орган и към този момент получили подобен. Историята може да прочетете на

" Името не е инцидентно. Това в действителност е последният подарък на индивида, тъй като е най-висшия и най-благородния и  последното, което той може да направи на тази земя в гибелта си ", показа Димитър Панайотов.

Мисията им е една – да осведомят повече хора за донорството и да оказват помощ на хилядите хора, наранени директно или индиректно от тематиката.



" Изходът от пагубното последно място по донорство за България преди всичко е политически. Управляващите са хората, които би трябвало да реформират системата. Другият проблем, който зависи още веднъж от тях е учредителен. Третият проблем е комуникирането на тематиката в обществото. Хората би трябвало да одобряват, че донорството е нещо обикновено. Четвъртото нещо, което би трябвало да се промени, е всеки човек измежду фамилията и приятелите си да показа дали той или тя при мозъчна гибел биха желали да бъдат донори, тъй като в случай че човек изпадне в такава обстановка или негов непосредствен, той би трябвало да знае какво е мнението на индивидът, който е в мозъчна гибел. ", уточни Александър Николов.



Александър и Димитър потвърждават, че битката за излизането от пагубното последно място по донорство не е изгубена идея и гледат с вяра към концепцията желанието за трансплантации на органи да стане естествена част от културата на българското общество.

Поговорихме си с създателите - Димитър Панайотов и Александър Николов. Цялото видео може да видите ТУК .



Репортаж на Илиана Симеонова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР