На 9 февруари, преди 35 години, Mazda MX-5 - или

...
На 9 февруари, преди 35 години, Mazda MX-5 - или
Коментари Харесай

35 години Mazda MX-5 - четири поколения чисти родстъри

На 9 февруари, преди 35 години, Mazda MX-5 - или Miata, както се назовава двуместният автомобил в Америка - дебютира на автомобилното ревю в Чикаго. Проектиран като типичен състезателен автомобил със задно задвижване, само че с предно ситуиран мотор с съвършен баланс сред предния и задния мост, японският родстър съживи авто сегмент, който беше съвсем липсващ по това време.

Още преди европейската премиера на IAA във Франкфурт през есента на 1989 година и формалното стартиране на немския пазар напролет на 1990 година, клиентите се редяха на опашка и предлагаха високи надценки върху началната цена от 35 500 марки, с цел да си обезпечат този състезателен автомобил. Първоначално двуместният автомобил имаше положителните 85 кВт/115 к.с., с цел да провокира щастлива усмивка на лицата на своите почитатели. Единственото нещо, в което можеше да бъде упрекната Mazda MX-5, беше, че индустриалният му потенциал в началото беше прекомерно нисък; първата годишна квота, предопределена за Германия, беше продадена единствено за три дни.

Mazda непрестанно развива нетрадиционната идея за чисто наслаждение от шофирането на въздух с емблематичен дизайнерски език в продължение на четири генерации до момента. Дори и най-оптимистичните прогнози не предвиждаха, че първото потомство " NA ", което се създава до 1998 година, ще влезе в историята като най-продавания двуместен автомобил в международен мащаб през тези години с 431 506 бройки.

Следващото потомство на MX-5, еволюционният " NB ", показан на автомобилното ревю в Токио през 1997 година, продължи този триумф с общо 290 123 създадени бройки до 2005 година

Това беше последвано от малко по-голямата Mazda MX-5 " NC ", която беше показана на автомобилното ревю в Женева през 2005 година и също беше налична за първи път като родстър купе с електрически прибиращ се корав покрив, който продаде 231 632 бройки до 2015 година

Когато Mazda чества 25-ия рожден ден на своята икона на марката през 2014 година - година преди стартирането на пазара на Mazda MX-5 " ND ", която се създава и до през днешния ден - родстърът от дълго време е знак на отношение към живота. Общото произвеждане на Mazda MX-5 в завода Ujina в Хирошима преди малко доближи нов връх от 1 210 661 единици. Повече от 40 % от общото произвеждане е продадено в Северна Америка под името на модела Mazda Miata (532 867 единици), следвана от Европа, където към този момент са продадени 391 177 Mazda MX-5. На японския вътрешен пазар са регистрирани 225 462 бройки от спортната кола под моделното име Mazda Roadster или в началото Eunos Roadster.

В Германия Mazda MX-5 реализира общо 143 000 регистрации от 1990 година до 2023 година, от които повече от половината транспортни средства към момента са регистрирани (77 586 единици, към декември 2022 г.) - рекордна стойност, която показва паметния статус на дълготрайната Mazda MX -5.

Точно в точния момент за своя 35-ти рожден ден, Mazda MX-5 е в свежа върхова форма със заострена оптика за LED фарове и задни светлини, нова информационно-развлекателна система за повече съгласуваност и още по-интензивно шофиране. По-специално новият режим Track Mode прави именития състезателен автомобил, който към момента може да бъде поръчан като роудстър с типичен покрив от плат и като RF с закрепен сгъваем покрив, още по-активен за шофиране.

В режим Track, динамичният капацитет за шофиране на пъргавия двуместен автомобил може да бъде по-добре проучен в неговите граници. Има и нов несъразмерен диференциал с лимитирано превъртане на задната ос, който към този момент е общоприетоо съоръжение за Mazda MX-5 2024 с 2,0-литровия Skyactiv-G 184 със 135 кВт/184 к.с. Гамата мотори се добавя от 1,5-литровия Skyactiv-G 132, произвеждащ 97 кВт/132 к.с.

И двата мотора са съчетани с шестстепенна ръчна скоростна кутия. За Mazda MX-5 RF с мотор Skyactiv-G 184 се предлага и шестстепенна автоматизирана трансмисия за специфичния модел Kazari. Ако желаете да изпитате всички стадии от 35-годишната история на триумфа на Mazda MX-5, би трябвало да посетите изложбата в Mazda Classic-Automobil Museum Frey в Аугсбург.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР