На 9 декември 1945 година е тържествено открит последният участък

...
На 9 декември 1945 година е тържествено открит последният участък
Коментари Харесай

Новото разписание отблъсква пътници от теснолинейката

На 9 декември 1945 година е тържествено открит последният сектор от Родопската теснолинейка, свързващ пиринските градчета Банско и Добринище. Планираното продължение до Гоце Делчев по този начин и не се реализира към този момент 73 години.

През миналите десетилетия теснолинейката дава нов образ на селищата по протежението си – основават се промишленост, стопанство, народът се издига на културно и битово ниво. От 1990 до 2012 година следват интервал на съсипия – закрити са гари, прекратено е товарното придвижване, спрени са голям брой пътнически влакове… активността се свежда до най-малко. От 2013 година стартира муден прогрес – възобновени са влакове, усъвършенства се разписанието, привлякоха се туристи и в следствие пасажерите се усилват през днешния ден, с помощта на тясното съдействие сред нашето съдружие и „ БДЖ-Пътнически транспорти ” ЕООД.

Но в края на седмицата, на 9-ти декември – точно на 73-тия рожден ден на теснолинейката, тя ще получи неприятен подарък. На тази дата влиза в действие разписанието за 2019 година и съгласно него трите влакчета, имащи връзка за София в гара Септември, ще реализират прехвърлянето с период от над 60 минути, което ще изгони пътуващите софиянци. Понастоящем връзката в гара Септември се реализира за 23 мин. със утринния трен „ Рила ”, 12 мин. със следобедния трен „ Вихрен ” и 26 мин. с вечерния трен „ Родопи ”. От новото разписание БДЖ залага тези връзки да се реализират надлежно с 64 мин., 68 мин. и 70 мин. очакване в неприветливата и неотоплена през зимата гара Септември. Това е три пъти повече от досегашното очакване и неизбежно ще изгони пътуващите от и до София. Така растежът на пътуващите още веднъж ще остане в историята.

От Гражданско съдружие „ За теснолинейката ” неведнъж алармирахме за казуса и БДЖ, и новия министър на превоза. Засега обаче от електронния справочник на държавния транспортьор излиза наяве, че обстановката остава без смяна.

Тук е мястото да разбираем какъв брой елементарно би било това да се поправя:

1. Влак „ Рила ” от Добринище ще идва в гара Септември в 10:30 ч. Връзката за София ще е с бързия трен от Бургас в 11:34 ч. НО! В 10:10 ч. – 20 мин. преди да дойде теснолинейката, от гара Септември ще отпътува пътнически трен за гара София, който от БДЖ могат да изместят и да отпътува с 30-ина мин. по-късно, с цел да взима пасажерите от трен „ Рила ”. Така връзката ще се реализира за 12 мин. – не 64, а 12 – даже на половина на сегашните 23.

2. Влак „ Родопи ” от Добринище ще идва в гара Септември в 19:21 ч. Връзката за София ще е с бързия трен от Бургас в 20:31 ч. НО! Бързият трен от Бургас понастоящем пътува с час по-рано от заложеното и изместването му с 60 мин. по-късно ще докара до отлив на пасажери освен поради огромното очакване в Септември, само че ще се пропуснат връзки и от/ за Карлово, Панагюрище, Димитровград, Хисар и други Напълно допустимо е бързият трен Бургас-София да се резервира на 19:31 ч. от гара Септември и по този начин да има повече пасажери и в него, и в теснолинейката.

3. Влак „ Вихрен ” от Добринище ще идва в гара Септември в 15:01 ч. Връзката за София ще е с пътнически трен в 16:10 ч. Понастоящем връзката е с бързият трен от Варна и се реализира за 26 мин. Този бърз трен обаче е преместен с към час по-рано и ще минава през Септември в 14:34 ч. Тази смяна ще докара до отлив и за него, тъй като по този начин се отваря 4-часов период без бърз трен от Пловдив и Пазарджик за столицата София. Същевременно този бърз трен от Варна в този момент дава пасажери на последния трен за Добринище, а от новото разписание тази връзка ще е със 110 минути престой в Септември, което я прави неизползваема… връщането на бързия трен в настоящия му час ще предотврати тези негативи за БДЖ и теснолинейката в частност.

Надяваме се от „ БДЖ-ПП ” ЕООД да удовлетворят гражданското искане и да поправят разписанието въпреки от 01.01.2019 година

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР