На 88 години почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо, съобщи

...
На 88 години почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо, съобщи
Коментари Харесай

Отиде си легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо

На 88 години умря именитият френски артист Жан-Пол Белмондо, заяви Агенция Франс Прес.

Жан-Пол Белмондо̀ се ражда на 9 април 1933 година в парижкото предградие Ньой сюр Сен в фамилията на ваятел. Не се представял добре в учебно заведение, а се занимавал основно с бокс и футбол. Родителите му се развеждат, а фантазията му била да стане артист.

Париж по това време е един от градовете, които давали най-хубава опция за реализация в Европа и Жан се възползва от това, като записва да учи трагично изкуство в парижката Консерватория. Няколко години по-късно е подготвен за бъдещи триумфи.

Ненавършил 27 години, Жан-Люк Годар му поверява основна роля във кино лентата " До финален мирис ". Справя се добре и поканите за други филми не закъсняват. След това взе участие във философския филм на Жан-Пиер Мелвил - Приест (1960) и в криминалето Fingerman (1963).

С кино лентата си " Човекът от Рио " той минава в областта на по-комерсиалните филми.

Голяма част от кариерата му минава в съперничевство с друга звезда на френското кино - Ален Делон. Двамата вършат дружно два кино лентата - " Борсалино " (1970) и " Бащи трепачи " (1998).

До средата на 80-те облиците на героите на Белмондо са основно смели авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с рискови каскади, които за разлика от доста свои сътрудници съвсем постоянно извършва самичък. Сериозните му функции се отличават с трагична дълбочина, а комедийните му са оцветени с автоирония и тънък комизъм. С напредването на възрастта, Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където реализира огромни триумфи. Основният му претекст за това е, че не желае хората да го запомнят като дядка в киното.

Белмондо е играл в над 80 кино лентата и има над 40 функции в театъра в богатата си кино и театрална кариера.

През 1953 Белмондо се дами за Елодия Константин, от която има три деца: Патрисия (1958), Флоранса (1960) и Пол (1963). Пол става водач от Формула 1, а Патриция умира през 1994 при пожар. През 1966 след спекулация с Урсула Андрес, разкрита от пресата, Белмондо и Елодия се развеждат.

През 1989 на Откритото състезание на Франция Белмондо се среща с Натали Тардиве за която се дами през 2002 година. На 13 август идната година се ражда и четвъртото му дете - Стела. На 8 август 2001 година по време на отмора в Корсика Белмондо получава масиран кръвоизлив в мозъка, в резултат на което се сковава дясната половина от тялото му и той губи говора си. Все отново Белмондо демонстрира мощна воля, възвръща се от инсулта и шест години по-късно се завръща с кино лентата си " Мъж и куче ".



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР