На 88 години почина известната американска писателка Тони Морисън, носителка

...
На 88 години почина известната американска писателка Тони Морисън, носителка
Коментари Харесай

Почина носителката на Нобелова награда за литература Тони Морисън

На 88 години умря известната американска писателка Тони Морисън , носителка на Нобеловата премия за литература за 1993 година, съобщи Асошиейтед прес.

Морисън се е споминала в понеделник вечерта в Медицинския център " Монтефиоре " в Ню Йорк. Тя е първата чернокожа авторка, удостоена с Нобелова премия . Шведската академия я отличи с високото отличие за нейния лиричен език и за " визионерската й мощ ".

За романа " Възлюбена ", разказващ за избягала робиня, която убива дребното си дете, Морисън е отличена с премията " Пулицър " за 1988 година Сред най-известните й книги са " Най-синьото око ", " Сула ", " Песента на Соломон ", " Възлюбена ", " Джаз " и други

Авторката е написала 11 романа за интервал от шест десетилетия . В тях тя наблюдава в елементи живота на афроамериканците . Това важи за нейните есета, книги за деца и театрални пиеси.

Литературната кариера на Морисън бе шеметна, акцентира Асошиейтед прес. Тя написва първия си разказ " Най-синьото око " на към 40-годишна възраст. Когато навлиза в шейсетте си години и след шест книги, тя става Нобелов лауреат.-->

Писателката въздига американския мултикултурализъм на международната литературна сцена и дава своя принос за нецензурирания прочит на предишното на Съединени американски щати. Тя разказва живота на " незнайните и нежеланите ", на " несвободните в границите на един либерален опит ".

В нейните романи намира централно място историята на чернокожите , в която откриваме лирика, трагизъм, обич, завършения и положителни остарели злословия. Това е годно както за дребните градчета в щата Охайо като в " Сула ", по този начин и за Харлем от големия мегаполис, разказан в " Джаз ".

Сред феновете на писателката попадат известни персони като Барак Обама , който я отличи с Президентския орден на свободата, и Опра Уинфри , за която Морисън беше кумир. Известната телевизионната водеща способства в забележителна степен за разширението на читателската публика на писателката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР