На 84-годишна възраст почина японският моден дизайнер Исей Мияке. Той

...
На 84-годишна възраст почина японският моден дизайнер Исей Мияке. Той
Коментари Харесай

Почина японският моден дизайнер Исей Мияке

На 84-годишна възраст умря японският фешън дизайнер Исей Мияке. Той е страдал от рак на черния дроб, умрял е на 5 август, а погребението е било в стеснен фамилен кръг, както е поискал самият той. Чак в този момент тъжната вест за гибелта му доближи до света.

Роден е на 22 април 1938 година в Хирошима, Япония. Баща му е офицер, умрял в стълкновение на фронта през Втората международна война. Самият Мияке оцелява след американската нуклеарна бомбардировка над Хирошима. Между 1959 и 1963 година следва графичен дизайн в влиятелния Университет за изкуства „ Тама “ в Токио и се интересува от дизайн на облеклото. Първата си сбирка показва в Япония през 1963 г.А с цел да добиете визия какъв брой скъп и издирван фешън дизайнер беше ви припомняме фрагмент от изявлението ни с Юлияна Антонова-Мурата, която споделя за срещата си с него, за вдъхновението му от България, както и за уникалността на сбирките му:

„ Съпругът ми провежда галерия на Кристо в галерията на Исей Мияке. Там се срещнах с господин Мияке и този човек не се отдели от мен и аз не се отделих от него. Говорихме цяла вечер, напълно доброволно. За България му разказвах, несъмнено, какъв брой красива страна е, по какъв начин би трябвало да пристигна у нас непременно, тъй като няма друга като нея. Той споделя, да, чувал съм. Казах му за Розовата котловина, за фестивала.

Не знам дали поради този наш диалог, само че няколко месеца по-късно в магазина му се появиха прелестна рокля и блуза с доста красива роза начело, по този начин както аз му бях описала българските рози. В края на вечерта получих от него 42 оранжеви гербера. Прегърна ме и това беше нашата първа среща. Можете да си визиите по какъв начин съм се почувствала като обект на такова внимание измежду всичките най-красиви модели на Вог и Космополитън, които участваха, аз, българката, която обича всичките кухни на света. Дали поради тези цветя, които ме плениха, дали поради неговия необикновен сексапил, се влюбих в облеклата му.

ОЩЕ...
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР