На 84 години си отиде големият италиански журналист Маурицио Констанцо.

...
На 84 години си отиде големият италиански журналист Маурицио Констанцо.
Коментари Харесай

Отиде си признат в цял свят журналист

На 84 години си отиде огромният италиански публицист Маурицио Констанцо. Той е татко на първото токшоу на RAI, създател на филми, пиеси и песни. Маурицио Констанцо стартира журналистическата си кариера едвам на 18 години, а на 22-годишна възраст към този момент е основен редактор на римската редакция на седмичника " Grazia ".

Лице е на излъчвания, които влязоха в историята на италианската телевизия, като емблематичното токшоу, носещо неговото име - " Шоуто на Маурицио Костанцо ". Сред най-известните му излъчвания е и " Buona Domenica " – белязало години наред неделните следобеди на милиони италианци, в което посетители са политически лица и звезди освен от Италия, само че и цяла Европа.

Заради репортажи против мафията в Италия Маурицио Констанцо постоянно е обект на закани, някои от които анонимни писма, в едно от тях главата му е сложена върху паница. През 1993 година мафията слага 70 кг тротил в кола, паркирана пред дома му, а той оцелява по знамение. Това шокира цяла Италия, а публичният отзив по-късно не стихва години наред, напомня Българска национална телевизия.

За себе си споделя:

" Смъртта ме прави любопитен. Единственото нещо, което ме тревожи е да оставя Мария и децата. Бих желал да ме запомнят като някой, който постоянно се е опитвал да споделя и търси истината, само че на първо място се пробвах да пребивавам "!

От 1995 година е женен за известната телевизионна водеща Мария Де Филипи.

Съоболезнователни писма дойдат от цяла Европа, с цел да отдадат респект и да си спомнят за римския публицист - именуван още приживе ера в италианската публицистика. Пред " Corriere della Sera " министър председателят на Италия Джоржа Мелони сподели:

" Той ни оставя наследството на велика публицистика, способна да води разговор с всички и да схваща човешкото измерение на нещата ".

" Свързват ме с него антични мемоари. Мога да кажа, че и аз бях открита от него, първите ми телевизионни изяви бяха в предаването на Маурицио Костанцо. Всеки път, когато ме интервюираше в последно време, той ме караше да виждам още веднъж тези видеоклипове, а аз му споделях да не го прави. Бях на 17 години. Той мина през националната ни история, знаеше по какъв начин да я опише. Губим един популярен публицист ".

Поклонението пред Маурицио Констанцо ще продължи и на следващия ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР