На 83-годишна възраст почина известният актьор Вели Чаушев. Тъжната вест

...
На 83-годишна възраст почина известният актьор Вели Чаушев. Тъжната вест
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина още един от големите актьори на България

На 83-годишна възраст умря известният артист Вели Чаушев. Тъжната новина оповестиха от Сатиричният спектакъл на страницата си във фейсбук.
"Още един от Големите артисти на Сатиричния спектакъл си отиде от този свят... Актьор на словото - освен от сцената, само че и създател - занаятчия на думите в книгите - поклонение към театъра и към хората на театъра... Човек на вица, актьор, пламнал в театъра и за театъра... Вели, ще ни липсваш с усмивката си, със съпричастността си към ориста на Сатиричния спектакъл... Вели, имаме вяра, че в този момент си на оня свят, с цел да превръщаш в прелестно слово историята на театъра, за който даде целия си живот... Обичаме те! ", гласи известието на Сатиричния спектакъл, оповестено във фейсбук.
Вели Чаушев е роден на 11 септември 1934 година в Златоград. Като възпитаник учи в Пловдив и Стара Загора. От дребен се увлича по поезията на Александър Вутимски, Атанас Далчев, Богомил Райнов.
Решението да кандидатства във ВИТИЗ Чаушев взема след инцидентна среща с Апостол Карамитев. Завършва следването си през 1958 година и постъпва в трупата на Хасковския спектакъл. От 1961 година е артист в Държавния язвителен спектакъл. В последните години нашумява моноспектакълът му по стихове на Валери Петров „ Разтворен прозорец “.
През годините Чаушев има функции в голям брой филми и телевизионни постановки. Наред с това, постоянно прави записи за Българското национално радио. Изявява се и като създател на детски книги.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР