На 82-годишна възраст почина бившият ръководител на КГБ на Азербайджанската

...
На 82-годишна възраст почина бившият ръководител на КГБ на Азербайджанската
Коментари Харесай

Почина бившият ръководител на КГБ на Азербайджанската ССР Вагиф Хюсеинов

На 82-годишна възраст умря някогашният началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Азербайджанската ССР , публицист и член на Съвета по външна политика и защита (СВПД) Вагиф Хюсеинов. Това оповестява пресслужбата на Съвета.

Общественият активист е умрял на 3 юни, като повода за гибелта не е посочена в Съвета.

Хюсеинов е роден на 27 ноември 1942 година в азербайджанския град Куба. В началото на 70-те години приключва Факултета по публицистика на Азербайджанския държавен университет, по-късно стартира работа като секретар в локалния комсомол.

През 1986 година Хюсеинов постъпва на работа в Министерството на външните работи на Съюз на съветските социалистически републики. Три години по-късно заема поста ръководител на Комитета за държавна сигурност (КГБ) на Азербайджанската ССР.

След като Народният фронт идва на власт в републиката, Хюсеинов е задържан по съмнение, че е съдействал за нахлуването на руското Министерство на вътрешните работи в Баку през 1990 година Обвинен е също по този начин, че благодарение на членове на подразделението " Алфа " е провел взривяването на енергиен блок в Азербайджанската телевизия и радиоразпръскване.

Не е допустимо да се потвърди виновността на някогашния началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и той е освободен през 1993 година

Хюсеинов се реалокира в Москва и приема съветско поданство. По-късно става един от създателите на осведомителната организация " Росбалт ", а през 1998 година става член на Съвета по външна и отбранителна политика. Написал е и няколко книги в региона на стопанската система и геополитиката .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР