На 80 години почина легендата на италианската музика Тото Кутуньо. Това

...
На 80 години почина легендата на италианската музика Тото Кутуньо. Това
Коментари Харесай

Почина световноизвестният певец Тото Кутуньо

На 80 години умря легендата на италианската музика Тото Кутуньо.

 

Това е станало към 16 ч. през днешния ден в болница „ Сан Рафаеле ” в Милано, където е бил настанен, оповестява Rai News.

Новината разгласи мениджърът му Данило Манкузо, който изяснява, че „ след дълго боледуване артистът се е влошил ”.

 

Кутуньо взе участие 13 пъти на " Сан Ремо ", през 1990 година печели песенния конкурс " Евровизия ". Той е измежду най-успешните италиански реализатори и композитори, по света са продадени над 100 млн. негови плочи и дискове. Колекционира винилови плочи и сбирката му включва над 3500 екземпляра, заяви ТАСС. Почитател е на футболен клуб " Милан ".

 

Роден като Салваторе Кутуньо в Тоскана (в градчето Фосдиново), той скоро се мести със фамилията в Ла Специя в Лигурия. Започва да свири като барабанист и има група с известни имена като Марио Лимончели и написа някои от песните на Жо Дасен, в това число тоталния му шлагер от 1975 година Et si tu n'existais pas (музика и част от текста), и на Далида

 

След края на групата му " Албатрос " стартира солова кариера, като през 1980 година печели най-прочутия фестивал за италианска известна музика в Сан Ремо (участва в него общо 13 пъти) с песента Solo noi.


Започва и самичък да композира музика. През 70-те години стартира да работи взаимно с поета и текстописец Вито Палавичини. Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле употребява песента им " Africa " за " L'ete indien ", която става извънредно известна в осъществяване на Дасен и Франк Синатра я пее в Съединени американски щати. Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано.

 

През 2013 година Тото Кутуньо, Ал Бано и Умберто Тоци излязоха за първи път дружно на една сцена и то в България. Те изнесоха своя концерт на 16 април. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР