На 8 януари 1962 година е било обявено създаването на

...
На 8 януари 1962 година е било обявено създаването на
Коментари Харесай

Отбелязваме 61-годишнината от създаването на Национален парк „Пирин“

На 8 януари 1962 година е било оповестено основаването на Народен парк „ Вихрен “ под управата на централното горско ведомство на България. Това се е случило, с помощта на приноса на първите радетели за опазването на естествените благосъстояния на Пирин.

Години по-късно, след приемането на Закона за предпазените територии в края на 1998 година, ръководството на Национален парк „ Пирин “ се подрежда измежду дилемите на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. До през днешния ден екипът на дирекцията извършва тази задача с безрезервност и всекидневна грижа да бъде съхранено за поколенията неповторимото биологично многообразие и забележителните естествени формирания на величествената Пирин планина.

Присъствието на Национален парк „ Пирин “ в листата на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО още от 1983 година е удостоверение за изключителната стойност на тази предпазена територия. Той е и част от екологичната мрежа „ Натура 2000 “ , като е разгласен за предпазена зона по двете природозащитни наставления на Европейския съюз.

Българската научна общественост, в партньорство с парковата администрация, има значителен принос за опазването на този неповторим естествен комплекс.

Дирекцията на националния парк означи 61-годишнината от основаването на предпазената територия с откриването на празничната галерия „ През девет планини в десета “ , която демонстрира най-хубавите детски рисунки от едноименния конкурс, подбрани от 1200 произведения. Тя ще бъде отворена за гости до 8 декември в посетителския център на Национален парк „ Пирин “ в Банско.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР